26.7.2013

puolukka-valkosuklaatiikeri


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fiSain ajatuksen uudistaa perinteistä tiikerikakkua. 
Valkosuklaa ja puolukka makuina sopivat hyvin toisiinsa ja kuivattuna puolukkakin menettää osan terävästä happamuudestaan.

Huomasin, että puolukkajauhe on hyvä kostuttaa kiehuvalla vedellä ennen lisäämistä kakkumassaan, jotta kakun rakenne ei kärsisi jauholisästä. Lisäksi puolukan maku tulee paremmin esille valmiissa tuotteessa, kun sitä on ensin hieman herätelty.

Tämä määrä kakkumassaa riittää yhteen isokokoiseen rengasvuokaan tai halkaisijaltaan 16-17-senttiseen ja 10cm syvään kakkuvuokaan. Tavallista kakkuvuokaa käyttäessäsi muista vuorata vuoan pohja leivinpaperilla irroittamisen helpottamiseksi.
Puolukka-valkosuklaakakku


Ainekset:

  • 150g voita huoneenlämpöisenä
  • 180g kidesokeria
  • 160g kananmunia
  • 150g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 5g vaniljasokeria (tai 1/4 maustemitallista jauhettua vaniljaa)
  • 10g leivinjauhetta
lisäksi:

  • 30g puolukkajauhetta (saatavilla suuremmista marketeista tai luontaistuoteliikkeistä)
  • 80g kiehuvaa vettä
  • 75g valkosuklaata 

Saanto: 840g


Punnitse ainekset valmiiksi odottamaan. Voitele ja halutessasi leivitä kakkuvuoka tai -vuoat. Laita uuni lämpenemään 170C asteeseen.

Kiehauta vesi ja lisää kiehuvan veden joukkoon puolukkajauhe. Sekoita jauhe veteen niin, että paakkuja ei jää. Siirrä odottamaan.

Sulata valkosuklaa varovasti vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Valkosuklaa on erityisen herkkää ylikuumenemiselle. Kuumenna lyhyissä ( 15sek ) sykäyksissä ja sekoita aina välissä.

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Huolellinen vaahdotus parantaa kakun rakennetta. 
Lisää sitten munat, leivinjauhe, vanilja ja siilattu vehnäjauho kaikki kerralla voi-sokerivaahdon joukkoon ja vatkaa pienellä teholla vain sen verran, että massasta tulee tasaista. 

Tässä vaiheessa jaa massa kahteen kulhoon nostamalla noin kolmannes siitä erilleen. Lisää turvotettu puolukka suurempaan kakkumassaerään ja sula valkosuklaa pienempään.
Nostele molemmat massat huolellisesti sekaisin.

Kaada vuoan pohjalle ensin puolet puolukkamassasta, sitten sen päälle kaikki valkosuklaamassa ja lopuksi viimeistele kerrostus kaapimalla loput puolukkamassat päällimmäiseksi.
Sitten "puukota" kakku lusikalla tai lastalla tökkien; kakun puukottaminen auttaa eri kerroksia sekoittumaan toisiinsa juuri sen verran, että kakku näyttää marmoroituneelta leikatessa. Töki lusikalla tai lastalla päältä vuoan pohjaan saakka noin viiden senttimetrin välein.

Kypsennä kakku 170C asteisessa uunissa tasalämmöllä alatasossa paistaen. Paistoaika riippuu hieman käyttämästäsi vuoasta. Rengasvuoassa kakku kypsyy noin 45-55 minuutissa, tavallisessa kakkuvuoassa paistoaikaa tarvitaan noin 60-70 minuuttia.
Kokeile kakun kypsyyttä esimerkiksi varrastikulla. Tökkää tikku kakun paksuimpaan kohtaan ja jos tikkuun tarttuu kakkumassaa tai suuria muruja, kakku ei ole vielä valmis. Paiston loppuvaiheessa kakkua on hyvä tarkkailla, jotta se ei pääsisi tummumaan liiaksi. Suojaa kakku alumiinifoliolla, mikäli pinta meinaa palaa.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan siksi, kunnes kykenet käsittelemään vuokaa paljain käsin. Kumoa kakku sitten kopauttaen vuoan napakasti alassuin työtasoon. Kunnon kopautus on tärkeä varsinkin, jos kakut yleensä tahtovat tarttua kiinni vuokaasi ja repeytyä rikki. Tärkeää on myös irroittaa kakku, kun se on vielä hieman lämmin, sillä kylmä kakku tarttuu helposti vuokaan tiukasti. Tavallista kakkuvuokaa käyttäessä on hyvä ensin käydä reunat läpi ruokaveitsellä tai paletilla ja varmistaa onnistunut irtoaminen.

Anna kakun tasaantua seuraavaan päivään ennen leikkaamista.

. . .

Ei kommentteja: