14.7.2015

How to: Liivateliljat


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Minulta pyydettiin ristiäiskakun päälle koristeeksi liljoja. Bongasin Pinterestin kautta hauskan tutoriaalin liivatteesta valmistettuihin kukkiin.
Tein kukista vähän omanlaiseni version, mutta mielestäni onnistuin kivasti.
Liivateliljojen valmistus vie muutaman päivän ja aktiivista työskentelyä kertyy pari kolme tuntia kolmea kukkasta kohden. Mikäli liljoja pyöräyttäisi useamman kerralla, kukkakohtainen työstöaika vähenisi varmasti.

Liljojen värjäämiseen suosittelen pastavärejä tai jauhevärejä, nestemäiset värit ohentavat liivatetta liikaa.
Tarvitset:


  • n. 20g liivatetta (riittää kolmeen liljaan mainiosti)
  • kukkalankoja
  • kukkateippiä
  • elintarvikevärejä
  • sivellin
  • pieni määrä pikeeriä
  • sivuleikkurit
  • muovikalvoa
  • tyhjä umpeen teipattu muropaketti, oasis-sieni tai styroksia
  • naskali tai paksuhko neula

Esivalmistele ensin kukkien terälehtien rungot.

Kuvan mukaisiin liljoihin käytin isoon liljaan kuusi täysimittaista kukkalankaa ja pienempiin liljoihin kolme puolitettua kukkalankaa kuhunkin, jotta sain kuusi terälehteä per kukka.

Lisäksi heteisiin ja lehtiin käytin yhteensä 6 kukkalankaa. Leikkasin nämä langat neljään tasamittaiseen pätkään kunkin, jolloin sain yhteensä 24 lyhyttä pätkää.

Taivuta terälehtien kukkalangat ensin keskeltä kahtia, muotoile kärki terävähköksi ja sitten kieritä päät toisiinsa kiinni niin, että yhteen kierrettyä vartta terälehdelle muodostuu noin 3cm.

Muotoile terälehdet keskeltä kauniisti ulospäin kaartuviksi. Koita pitää terälehti vielä litteänä.Taivuta kaikki terälehdet valmiiksi.
Ota sitten muovikalvoa ja laita 6 lehtiä varten tarkoitettua kukkalangan pätkää kalvolle odottamaan.
Ota myös umpeen teipattu muroboksi ja töki siihen tasavälein niin monta reikää kuin mitä sinulla on tulossa terälehtiä, heteitä ja vihreitä lehtiä.
Laita liivate likoamaan ja liota sitä pehmeäksi kylmässä vedessä noin 5min, älä  kauemmin.
Purista liivatteesta vesi pois ja sulata se lyhyissä pyrähdyksissä mikrossa, kunnes täysin sulaa. 
Ota pienellä lusikalla liivatetta ja valuta sitä noin teelusikallinen lehtiruotien päälle. Muotoile liivatteesta suunnilleen lehden mallinen heti samantien.Älä laita liivatteeseen tässä vaiheessa vielä väriä.
Lehtiä on tarkoitus vielä saksia, joten ei haittaa, jos muoto on vähän miten sattuu.
(Kun lehdet ovat jähmettyneet nahkeiksi ja pysyvät jo hyvin kasassa, irroita yksi lehti kerrallaan muovikalvosta ja leikkaa se lehden muotoon. Lopun liivatteen voi laittaa pois.Olet lehtien kuivumista odotellessa jo ennättänyt dipata terälehdetkin valmiiksi.Taivuta valmis lehti hieman kaarelle ja laita muropaketin koloon pystyyn kuivumaan.)
Lisää sitten liivatteeseen kukkien terälehtiin tarkoitettu pohjaväri.Sulata liivatetta mikrossa lyhyt pätkä, mikäli se on ehtinyt jo jähmettyä.

Ota sitten terälehtirunko ja kasta se liivatteeseen. Nosta hitaasti ja varoen ylös liivatteesta. Liivate toimii kuin saippuakuplaliuos ja runkoon muodostuu ohut liivatekalvo. Tämä tekniikka saattaa vaatia hetken onnistuakseen. Minulla varsinkin isompien kukkien kanssa oli hankaluuksia paljon.

Kun terälehteen muodostuu ehjänä pysyvä kalvo, aseta se varovasti kuivumaan muropakettiin tehtyyn koloon pystyyn. 

Toista kunnes kaikki terälehdet on kastettu. Liivatetta joutuu jossain välissä lämmittämään varovasti lisää.

Kun lehdet ovat kuivuneet noin tunnin tai kaksi, taivuta ne varovasti kaarelle. Jätä kuivumaan kovaksi.

Seuraavana päivänä maalaa mahdolliset yksityiskohdat terälehtiin hyvin varovasti erittäin vähällä nesteellä tai sitten varovasti värillä tomuttamalla. Liivate pehmenee kosteudesta ja voi revetä rankan maalauksen seurauksena.

Värjää myös lehdet maalaamalla ne vihreiksi.

Valmista pieni määrä pikeeriä ohjeen mukaan. Värjää pikeeri haluttuun sävyyn.

Ota heteisiin tarkoitetut kukkalangat ja kasta ne päästään paksuun pikeeriin muodostaaksesi heteisiin ponnet. Ponsi on heteen puikulamainen pää.

Aseta valmiit heteet kuivumaan muropakettiin tehtyihin reikiin.

Anna kaiken kuivua vielä seuraavaan päivään.

Ota sitten kuusi hedettä ja asettele ne aavistuksen eri tasoihin ja teippaa yhteen kukkateipillä. Asettele yksi terälehti kerrallaan heteiden ympärille ja kierrä teipillä kiinni. Helpointa on käyttää pitkää teippiä, ja lisätä terälehtiä ympärille samalla teipaten. Teippaa pari kierrosta terälehtien tyveen ja lisää lehti tai kaksi. Teippaa sitten noin 3 sentin matkalta huolellisesti kukkateipillä. Katkaise teippi ja leikkaa sivuleikkurilla siistiksi.

Säilytä suojattuna auringolta, kosteudelta sekä pölyltä.

Kun haluat käyttää kukan kakun päälle, kiinnitä se pehmeään sokerimassapalloon, jonka sitten taas asetat kakun pintaan. Kukkaa ei saa suoraan tökätä kakkuun kiinni.

. . .

Ei kommentteja: