14.2.2014

Kinuski-puolukkamoussekakku


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Jos joutuisin valitsemaan, minkätyyppisiä leivonnaisia söisin lopun ikäni, valitsisin moussekakut ja -leivokset. Jokin niiden keveässä rakenteessa ja (useimmiten) raikkaassa maussa viehättää. Ehkä se on sukua sille ilmiölle, josta huomaa vähitellen aikuistuvansa, kun makea houkuttaa koko ajan vähemmän, ruoat muuttuvat suolaisemmiksi ja juomat kuiviksi.

Niin tai näin, mieleni teki moussekakkua, joten kokeilin makuyhdistelmää, jossa puolukan terävyys tasoittuisi kinuskin voinsekaisella sokerisuudella.

Valmistin oman moussekakkuni käyttäen kahta erikokoista kakkurengasta, jotta puolukkamousse jäisi kinuskikerroksen sisään piiloon, mutta kakun voi valmistaa myös käyttäen pelkkää isompaa rengasta tai jopa irtopohjavuokaa.

Kinuskikastikkeissa on muuten myös suuria eroja, joten valmisteen vaihto vaikuttaa erittäin todennäköisesti myös makuun. Sama pätee puolukkahilloon.
En jaksanut alkaa keittää kinuskia itse, joten käytin valmista kastiketta. Se toimi hyvin. Puolukkahillon kiehautin kuitenkin, sillä pakastimessani sattui olemaan pussillinen puolukoita kätevästi odottamassa. Valmishillo ei kuitenkaan ole mikään synti tässäkään ohjeessa.


Kinuski-puolukkamoussekakku

12 hengelle

Tarvitset kakuntekoon halkaisijaltaan 20-22-senttisen kakkurenkaan tai irtopohjavuoan, sekä valinnaisesti myös 15-senttisen kakkurenkaan lisäksi.


Pohja:
 • 125g digestivekeksejä muruina
 • 4g kaakaojauhetta
 • 50g voisulaa

Puolukkamousse:
 • 200g vispikermaa
 • 225g puolukkahilloa tai -hilloketta
 • 8g liivatejauhetta
 • 50g vettä
 • 1kpl kananmunan valkuainen
 • 60g kidesokeria

Kinuskimousse:
 • 200g vispikermaa
 • 2dl prk Pirkka kinuskikastiketta
 • 8g liivatejauhetta
 • 50g vettä
 • hyppysellinen suolaa
 • 1kpl kananmunan valkuaisia
 • 60g kidesokeria

Koristeluun valinnaisia suklaakoristeita, tuoreita marjoja, kinuskia, kaakaojauhetta tms.


Tee näin:

Esivalmistele kakkurengas asettamalla se kakkupahvin päälle mielellään tarjottimelle tai vastaavalle siirrettävälle aluselle. Vuoraa rengas halutessasi reunakalvolla, mutta se ei ole välttämätöntä.
Aloita murskaamalla digestivekeksit hienoksi muruksi. Sekoita keksimurun joukkoon ensin kaakao ja sitten sula voi. Pyöräytä lusikalla sekaisin, kunnes voi on sekoittunut joka puolelle.Painele keksimuruseos kakkurenkaan pohjalle tiiviisti ja tasaisesti. Painele reunat lusikan avulla tasaisiksi ja litteiksi. Jätä odottamaan.

Valmista sitten puolukkamousse.
Aseta keksimurupohjan päälle pienempi kakkurengas, halkaisijaltaan 15cm. Paina rengasta varovasti kiinni murupohjaan niin, että se asettuisi tiiviihkösti paikoilleen.
Mittaa mikronkestävään kuppiin ensin vesi ja sitten liivatejauhe. Pyöräytä lusikalla sekaisin ja jätä turpoamaan.
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Jätä vaahto niin löysäksi, että se ei vielä pidä muotoaan kovin hyvin. Sekoita kerman joukkoon puolukkahillo tai -kompotti.
Erottele valkuainen puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Vatkaa valkuainen pehmeäksi vaahdoksi, joka muistuttaa parta- tai muotovaahtoa. Mittaa kidesokeri pieneen kasariin ja kaada päälle tilkka vettä niin, että kaikki sokeri kostuu. Aseta kasari levylle, kiinnitä reunaan lämpömittari ja kuumenna sokeria, kunnes sen lämpötila saavuttaa 118-120C astetta.
Kaada kuuma sokerisiirappi valkuaisvaahdon joukkoon samalla hitaalla teholla vatkaten. Pyöräytä marenkia nopealla teholla hetken varmistaaksesi, että sokeri on sekoittunut tasaisesti valkuaisen joukkoon.Kaada marenki kermaseokseen (tai toisinpäin, kumpi vain on isommassa kulhossa) ja sulata tässä välissä liivate mikrossa. Puolisen minuuttia riittää keskiteholla.
Kaada liivate nauhana massan joukkoon samalla hitaalla teholla vatkaten. Ota vatkain pois ja sekoita vielä lastalla pohjaa myöten, jotta massa on tasaista.Kaada puolukkamousse pienempään renkaaseen. Nosta jääkaappiin hyytymään noin 30-60 minuutiksi.
Nosta sitten keskeneräinen kakku pois kylmästä, lämmitä ruokaveitsi tai paletti kuuman veden alla ja pyöräytä kakkurengas irti moussesta lämmintä veistä käyttäen.

Valmista sitten kinuskimousse.
Vatkaa kerma taas kerran löysäksi vaahdoksi, sekoita sitten siihen kinuski.
Valmista italianmarenki vaahdottamalla ensin valkuainen ja sen jälkeen kuumentamalla sokerisiirappi. Yhdistä kuuma siirappi hitaasti vatkaten valkuaisvaahtooon.
Kaada marenki kinuskivaahdon joukkoon, sulata liivate pikaisesti mikrossa ja vatkaa hitaalla teholla liivate vaahdon joukkoon. Käy vielä läpi lastalla.Kaada kinuskimousse puolukkamoussen ympärille ja ylle. Tavoitteena on peittää puolukamoussekerros kokonaan kinuskin alle piiloon.
Aseta kakku hyytymään kylmään ja anna hyytyä rauhassa ainakin kuusi tuntia tai seuraavaan päivään. Kakun voi myös pakastaa, mutta anna kakun ensin hyytyä ja irroita kakkurengas ennen pakastusta. Reunakalvoa ei tarvitse irroittaa ennen pakastusta, mutta se täytyy ottaa pois ennen tarjoilua.
Koristele valinnaisella tyylillä esimerkiksi käyttäen suklaakoristeita tai -spritsejä.
. . .

Ei kommentteja: