2.2.2014

MaalausvälineetPidän erittäin paljon elintarvikeväreillä maalaamisesta/piirtämisestä.
Piirrän melko paljon vapaa-ajallani, joten ruokaan piirtely ja maalailu ovat jatkumoa sille. Viehätyn myös ajatuksesta, että kuvataide, jota ruokaan teen ei ole pysyvää, vaan sen kohtalona on tulla lopulta nautituksi ruumiinravintona pikemminkin kuin sielun.

Jotta pikeerille, sokerimassalle ja marsipaanille maalaus onnistuisi hyvin, tarvitsen sitä varten ohuen ohuita siveltimiä. Tilasin nuo yllä näkyvät mustavartiset siveltimet Englannista Ebayn kautta. Kooltaan ne ovat #0, #00 ja #000. Vaaleavartinen sivellin on numero 2 ja sen olen ostanut muistaakseni netin kautta Kakkusankareista.

Palettina käytän Wiltonin konvehtivuokaa, jolle ei oikeastaan mitään muuta järkevää käyttöä tästä maailmasta löydy. Konvehtien valmistuksessa se ei oman kokemukseni mukaan ole kuin pahaa mieltä aiheuttava, mutta värien sekoittamiseen sen pienet koloset käyvät kuin nenä päähän. Minulla on itseasiassa näitä toinenkin samaan käyttöön varattuna.

Käytän useimmiten pastavärejä ja satunnaisesti nestemäisiä.
Tahtoisin käyttää maalatessa nesteenä vodkaa, mutta sen kanssa säätäminen menee monesti liian vaikeaksi ja päädyn käyttämään ohentimena useimmiten vettä.
Pidän tarkoitusta varten väripurkkilaatikossani apteekista ostettua lääkeruiskua, johon otan hieman vettä ja annostelen sitä siitä kätevästi tipoittain. Useimmiten yksi tippa vettä kerrallaan on täydellinen määrä ohentamaan väriaineita maalauskuntoon.

Liika kosteus on vahingollista maalattavalle pinnalle, joten värien kanssa ei pidä lotrata. Varsinkin saman kohdan hinkkaus pidempään pilaa maalattavan pinnan ja saattaa jättää pahan jäljen. Elintarvikevärejä kannattaa ajatella akvarellien kaltaisena mediana ja soveltaa osin samoja tekniikoita niillä maalatessa.
Mikäli maalattavaan pintaan täytyy saada aikaan monta värikerrosta, kannattaa antaa edellisten pintojen kuivua jonkin aikaa ennen seuraavien lisäystä. Ja silloinkin on hyvä käyttää mahdollisimman vähän nestettä, ettei alempi värikerros lähtisi liukenemaan.

Jos maalaat pikeeratuille kekseille, pidä huoli, että annat värien kuivua ainakin muutaman päivän ajan ennen esimerkiksi sellofaaniin käärimistä. Mitä paksumpi ja tahmeampi väri, sitä kauemmin sillä kestää kuivua kunnolla pinnasta. Musta ja valkea ovat usein kaikkein hankalimmat oman kokemukseni perusteella.

. . .

Aiemmin olen maalaillut mm:


Ja My Little Pony-keksejä tyttären viimekesäisille synttäreille.
. . .


Ei kommentteja: