4.2.2014

Ranskalainen marenki


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Marenkeja ystävälle!

(Nämä marengit tosin teknisesti ottaen menevät ystävän tyttärelle syntymäpäiväjuhliin, mutta mikään ei estä teitä muita leipomasta näitä omille ystävillenne, ystävien lapsille, perheenjäsenille tai muille rakkaille. Tai itselle.) Helppoa ja kohtalaisen nopeaa.

Tällä kertaa valmistin marenkeja ranskalaista menetelmää käyttäen. Ja lisäsin joukkoon hieman vehnäjauhoa ja tomusokeria.
En itse huomannut maussa mitään ihmeellistä eroa, mutta massan rakenne pursottaessa tuntui miellyttävän tanakalta.

Vehnäjauhon voi korvata erinomaisen hyvin esimerkiksi maissi, riisi tai perunatärkkelyksellä gluteenitonta versiota varten.

Valitettavasti marenkini halkeili. Ei se makuun vaikuta, mutta olisi ollut kivempaa saada aikaan mahtavia ja täydellisiä kaunottaria ilman säröjä.
Laitoin nämä uuniin heti pursottamisen jälkeen ja jäin pohtimaan, olisiko repeytymisen voinut välttää kuorettamalla marenkeja hetken ennen paistoa. Ehkä kokeilen ensi kerralla vertailun vuoksi sitä.


Ranskalainen marenki

16 kpl

  • 1 valkuainen
  • 50g taloussokeria
  • 25g tomusokeria
  • 5g maissitärkkelystä tai vehnäjauhoa
  • elintarvikeväriä (valinnainen)

Vaahdota valkuainen kuohkeaksi vaahdoksi niin sanottuun 'soft peak'-vaiheeseen. Eli kun nostat vatkaimen ylös vaahdosta, vaahtoon jää kiiltävä huippu, joka notkahtaa pyöreästi alas.

Lisää kidesokeri hitaasti vaahtoon samalla vatkaten. Vaahdota, kunnes marenki on kiiltävää, kuohkeaa ja pysyvää. Lisää väriaine jossain välissä tässä kohtaa. Käytä mieluiten jauhemaista tai pastaväriä. Nestemäinen väri voi sotkea marengin rakenteen.

Sihtaa tomusokeri ja jauho sekaisin ja lisää marengin joukkoon lastalla nostellen. Sekoita, kunnes tasaista.

Lappaa massa tähtityllalla tai pyöreällä tyllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille 16 marenkia.

Kuivata 100C-asteisessa uunissa noin 60-90 minuuttia tai kunnes kuivia ja keveitä.

. . .

Ei kommentteja: