27.2.2014

Vehnäleipä


Mieleni on tehnyt jo jonkin aikaa leipoa leipää, mutten ole vain saanut aikaiseksi.
Kävin kiertelemässä ja tutkailemassa pitkästä aikaa Kampin supermarkettia hylly hyllyltä ja törmäsin siellä leiväntekijöiden salaiseen aseeseen, eli gluteeniin. Hankin sitten heti yhden paketin ja kotiin päästyäni ryhdyin tuumasta toimeen uudistuneessa innossani.

Leivoin vehnäleipää sen ihanan yksinkertaisuuden vuoksi.

Ohjeen gluteenin voi jättää pois, mikäli sitä ei ole saatavilla, mutta leivän rakenne ei silloin kehity aiotunlaiseksi. Todennäköisesti lopputuloksena on silti hyvää leipää.

Vehnäleipä


  • 500g vettä
  • 1pss kuivahiivaa / 25g tuorehiivaa
  • 25g sokeria
  • 12g suolaa
  • 20g gluteenia
  • noin 700g puolikarkeita vehnäjauhoja


Punnitse kaikki ainekset valmiiksi. Saatat tarvita hieman enemmän tai vähemmän vehnäjauhoja, riippuen jauhojen iästä ja kosteuspitoisuudesta.

Sekoita gluteeni, sokeri, suola ja hiukan vehnäjauhoja keskenään sekaisin.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi tai hieman kättä lämpimämmäksi riippuen siitä, käytätkö kuiva- vai tuorehiivaa.

Sekoita veden joukkoon hiiva ja muutama kourallinen jauhoja. Lisää sitten seos, jossa on gluteeni, sokeri, suola ja sekoita tasaiseksi. Lisää suurin osa, mutta ei kaikkea jauhoista ja ala vaivata taikinaa tasaiseksi.

Tavoitteena on vaivata taikinaa niin kauan, että sen ulkonäkö muuttuu rosoisen selluliittimaisesta kauniin sileäksi. Älä käytä liikaa jauhoja, ettei leivästä tule kuivaa. Anna taikinan mieluummin jäädä hieman tahmaisen tuntuiseksi.

Kun olet vaivannut taikinan valmiiksi, anna sen levätä peitettynä noin kymmenen minuutin ajan. Sitten muotoile kahdeksi limpuksi tai sämpylöiksi valintasi mukaan. 

Ripsuttele ensimmäisen pellillisen ylle hieman vettä ja nosta kohoamaan uuniin, jonka lämpötila on noin 40-45C astetta. Laita toinen pellillinen nousemaan leivinpyyhkeen tai -muovin alle.

Kun ensimmäinen pellillinen on noussut, nosta se ulos uunista ja aseta uuni lämpenemään 230C asteeseen. Kun uuni lämpenee, jauhota leipä / sämpylät pinnastaan kevyesti ja halutessasi viillä pinta terävällä veitsellä.

Kun pelti on mennyt uuniin, alenna lämpöä 200C asteeseen (leivät) 220C (sämpylät) ja anna paistua kypsiksi ja hyvän värisiksi. Sämpylöiden paistoaika vaihtelee 10-15 minuuttiin ja limppujen 25-35 minuuttiin.

Voit varmistaa leivän kypsyyden nostamalla sen uunista, tarkistamalla pohjan värin (pitäisi olla melko tummanruskea) ja koputtamalla sen pohjaa. Mikäli kumautus kuulostaa ontolta, leivän pitäisi olla kypsä.
Anna leivän jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista.
. . .

Ei kommentteja: