18.4.2014

Kakkurenkaista

15- ja 20-senttinen kakkurengas


Kakkurenkaalla tarkoitetaan metallista (useimmiten teräksistä tai alumiinista) kehää, jonka yleisin käyttötarkoitus on hyydykekakkujen valmistaminen.
Kakkurenkaita on myynnissä monenkokoisia ja -korkuisia ja vain omat tarpeet määrittävät parhaimman koon kunkin omaan käyttöön. Renkaat voivat olla myös neliönmuotoisia, sydämenmallisia tai säädettävän kokoisia.

Jos hyydykekakkuja valmistaa usein ja eri määrille syöjiä, voi olla järkevää hankkia erikokoisia renkaita tai kooltaan säädettävä malli.

Kun kakkurenkaalla valmistaa hyydykekakkua, rengas asetetaan leivinpaperoidulle alustalle, kuten pellille tai leikkuulaudalle, jonka kanssa sitä on helppo siirrellä. Renkaan voi myös asettaa suoraan kakkupahvin päälle tarjoiluvadille ja valmistaa kakun siihen. On kuitenkin aina vaara, että tarjoiluvati sotkeutuu valmistusprosessissa.

Seuraavaksi renkaan voi halutessaan vuorata filmillä, eli reunakalvolla, joka helpottaa kakun irroittamista renkaasta varsinkin, mikäli kakun aikoo pakastaa. Sitten valmistetaan hyydykekakun pohja ja edetään reseptin vaatimassa järjestyksessä. Lopuksi kakkurengas irroitetaan nostamalla se pois (mikäli reunakalvoa on käytetty) tai irroittamalla kakku ensin käymällä reunat läpi veitsen tai paletin avulla.

Kakkurenkaita voi kuitenkin käyttää myös muihin tarkoituksiin. Niitä voi esimerkiksi käyttää kakkuvuokina kakkua paistettaessa. 
Kakkurenkaan voi joko asettaa leivinpaperoidulle pellille sellaisenaan tai käärittynä pohjastaan folioon. 

Jos rengasta käyttää kakkuvuokana ilman foliota, jonkin verran kakkumassaa vuotaa renkaan alareunan alitse aivan varmasti, mutta se ei ole vaarallista. Kakkumassa useimmiten kypsyy valumien kohdalta nopeasti ja suuremmat sotkut välttyvät sillä. Tuntemani kondiittori käyttää tätä tekniikkaa sokerikakkujensa kanssa ja hän totesi viisaasti, ettei foliovuorausten tekoon yksinkertaisesti ole järkeä käyttää aikaa (ja materiaalia), sillä valumat eivät ole suuria ja säästetty työaika moninverroin korvaa pienen kakkumassahävikin. 
Tätä en kuitenkaan suosittelisi tekemään kuin sokerikakkumassan kanssa, sillä rasvaa sisältävät taikinat voivat käyttäytyä arvaamattomasti.

Toinen tapa on vuorata renkaan pohja foliolla. Ota ensin pitkä pala foliota, taita se kahtia ja laita rengas saadun neliön keskelle. Sitten taputtele folion reunat tiiviisti kiinni renkaan laitojen ympärille.
Foliopohjan kanssa on kuitenkin erinomaisen tärkeää muistaa vuorata foliopohja leivinpaperiympyrällä, sillä folio saattaa paljaaltaan tarttua kiinni kakkuun niin, ettei se lähde irti. 
Foliovuorauksen etuina on se, ettei mikään valu sotkemaan paikkoja ja sillä voi valmistaa myös suklaakakkua tai muita rasvaa sisältäviä kakkuja.


Kolmas käyttötarkoitus on renkaan käyttäminen muottina esimerkiksi muovailusuklaista rasiaa valmistettaessa. Tai isona ympyrämuottina esimerkiksi piparkakkutalon alustaa leikatessa.
Renkaan päälle voi propata pyöreäpohjaisen kulhon, jotta se pysyisi vakaammin paikallaan. 
Sitä voi käyttää kakkujen lisäksi myös juustokakkujen ja piiraiden valmistukseen.

Oma lukunsa ovat tietysti leivosrenkaat. Omistan itsekin 4+4 kahta eri kokoa leivosrenkaita ja niillä on omat hyötynsä. Ensinnäkin ne ovat erinomaisia pyöreitä muotteja keksien ja pipareiden leivonnassa.
Toisekseen käytän niistä pienempää kokoa, kun valmistan tartelettipohjia muffinipellillä. Leikkaan ympyränmuotoisia taikinapaloja ja taputtelen ne muffinipellin kokoihin saadakseni pieniä ja ennenkaikkea siistejä tartelettikuppeja.
Olen valmistanut niillä myös hyydykeleivoksia. Niitä voisi käyttää myös ruokien annostelussa, esimerkiksi kauniimpien lautasannosten teossa.
Ja jos tahtoisin muotoilla kauralastuja kaareviksi, olisi se helppo tehdä proppaamalla leivosrengas toisen renkaan avulla kylki pystyyn ja asettamalla uunikuuma lastu renkaan päälle jäähtymään.

Käyttötarkoituksia on varmasti monia muitakin, mutta tässä ovat minun hyviksi havaitsemani.

Jos kakkurenkaita tahtoo ostaa, tavallinen kauppa ei enää riitä. Keittiö- ja leivontavälineisiin erikoistuneet liikkeet myyvät yleensä useampaa erilaista kokoa renkaita. Hinnat vaihtelevat jonkin verran myyjästä riippuen.

Seuraavista liikkeistä renkaita löytyy ainakin (tosin myyjiä on varmasti muitakin):

  • Delice Gourmet
  • Confetti
  • Bake and party
  • Kakkusankarit
  • Chez Marius
  • Kokkipuoti
  • Leipurinputiikki

. . .

Loppuun vielä muutama sananen irtopohjaisten kakkuvuokien käytöstä kakkurenkaiden tilalla. Irtopohjavuoat sopivat hyydykekakkujen valmistukseen aivan hyvin, mutta renkaalla on kokemukseni mukaan helpompaa saada siistimpää jälkeä aikaan. Lisäksi teräksiset tai alumiiniset renkaat eivät ole moksiskaan, jos kakkua irroittaa veistä käyttäen renkaasta, kun taas pinnoitetut irtopohjavuoat sanovat siitä pahasti. Myös peseminen on helpompaa ja renkaassa ei ole rikki menevää mekaniikkaa.
Irtopohjavuoat eivät kestä ammattikeittiöiden vaativaa ja hyvin kuluttavaa käyttöä, mutta pärjäävät useimmiten kotikeittiöissä ihan hyvin.

. . .


Ei kommentteja: