7.4.2014

PeruspullaTuore pulla on erinomaisen hyvää. 
Peruspulla ei kaipaa itseensä mitään krumeluureja, mutta tarvittaessa taipuu vaikka täytepitkoksi tai rahkapiirakaksi.
Itse tykkään tehdä yleensä joko kanelikierteitä tai korvapuusteja pullastani. Ne ovat samanlaisia sisuksiltaan, mutta muoto vain on eri.

Pulla on myös siitä kivaa, että se taipuu tarvittaessa munattomaksi ja/tai maidottomaksi. Maidoton pulla syntyy käyttämällä nesteenä joko vettä, kasvimaitoa tai kookosmaitoa ja korvaamalla voin maidottomalla leivontarasvalla. Munat voi jättää pois, jolloin jauhoja tarvitaan vähemmän. Ei sen kummempaa.

Perinteinen pullataikina


  • 500g kädenlämpöistä vettä
  • 50g tuorehiivaa
  • 125g pehmennyttä voita (voit mikrottaa sitä hieman sulemmaksi)
  • 5g kardemummaa
  • 100g kidesokeria
  • 50g maitojauhetta (jos käytät nesteenä maitoa, voit jättää maitojauheen pois)
  • 50g kananmunaa
  • 5g suolaa
  • noin 1050g puolikarkeita vehnäjauhoja

Mittaa ainekset valmiiksi ennen aloittamista. Sekoita kardemumma, sokeri, suola ja maitojauhe muutamaan kouralliseen jauhoja.

Liota hiiva lämpimään nesteeseen.Lisää jauhoseos, jossa on kardemumma, ym. ainekset sekä  kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Lisää sitten suurin osa jauhoista ja ala vaivata taikinaa. Vaivaa taikinaa noin 5 minuutin ajan voimakkaasti ja lisää sitten voi. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa. Lisää jauhoja tarvittaessa niin, että taikina irtoaa hyvin kädestä ja kulhosta. Mikäli kaikki jauhot eivät uppoa taikinaan, ei huolta.

Kun taikina on valmis, anna sen levätä noin 15 minuuttia ennen leipomista.

Jaa taikina paloihin, vaivaa ilmat pihalle ja muotoile haluamasi kaltaisiksi pulliksi.

Voit esimerkiksi kaulita pullan levyksi, levittää sille voita, sokeria ja kanelia, kääriä sen rullalle ja leikata siivuiksi. Kun asetat palat paperivuokiin, pullat on helppo paistaa ilman leivinpaperiakin ja ne pysyvät paremmin kasassa.

Nostata pullat muovin alla huoneenlämmössä tai ilman muovia uunissa, joka on asetettu 40C asteeseen tasalämmölle. Kohota kaksinkertaisiksi. Kohotusaika vaihtelee 30-60 minuuttiin riippuen huoneen lämpötilasta.

Voitele pullat ennen paistoa kananmunalla tai maidolla, mikäli haluat pintaan väriä ja kiiltoa enemmän. Pullat voi halutessaan jättää voitelematta.

Paista pikkupullat 220C asteessa noin 10-12 minuutin ajan tai kunnes ne ovat saaneet hyvän kullanruskean värin.
Paista pitkot 200C asteessa noin 20-25 minuutin ajan, tai kunnes hyvänvärisiä sekä päältä että pohjasta.

. . .

Ei kommentteja: