27.10.2014

Kalkkunainen perunasalaattiViime ajan olen intoillut itsekseni syksyä ja lähestyvää kuun loppua. Jotenkin ihan paras aika vuodesta minun mielestäni. Luonto tuntuu niin rauhoittavalta ja alati lisääntyvä pimeys on kuin joku kietoisi viltin ympärille. Olen syys- ja talvi-ihminen.
Kuun loppua odotan siksikin, kun olemme erään ystäväni kanssa suunnitelleet sinne halloween-kekkerit. Kekkerit ovat perinteiset naamiaiset ja erittäin lapsiystävälliset. Edellisistä naamiaisistani on jo niin monta vuotta, että odotan juhlia vähintäänkin yhtä innokkaasti kuin tyttäreni. 

Juhlafiilistä vähän varjostaa se, että minulla on ollut jokin pieni flunssanpoikanen kiusaamassa ja väsyttämässä. Onneksi se taitaa olla hälvenemässä pois. Minulla on kuitenkin sellainen periaate, että jos on kipeä, silloin pitää olla jotain mieluista ja hyvää syötävää/juotavaa, oli se mitä tahansa. Joillekin se on pitsa, toisille suklaa, mutta koska kipeänä on kurjaa, kiva natusteltava kohottaa mieltä ja on näin ollen vähintäänkin balsamia sielulle, jos ei ihan lääkettä-lääkettä.
Tein sitten itselleni ei-aivan-kunnolla-kuumeessa-mutta-kuitenkin-kipeänä oloissani perunasalaattia. Hyvä perunasalaatti on yksi suosikeistani. Sitä voi syödä milloin vain.

Ruoanlaittoni on kuitenkin useimmiten niin fiilispohjaista, ettei siitä jää juuri koskaan reseptejä todisteeksi. Onneksi tämä kalkkunainen  perunasalaatti on iloinen poikkeus. Koitin ottaa ohjeen talteen itsellenikin, joten se on kiva julkaista samalla täällä.

Jos jostain syystä kalkkuna ei viehätä, se on mahdollista korvata millä tahansa muulla lihalla tai esimerkiksi vaikka paistetulla halloumilla, marinoidulla tofulla tai paistetuilla tuoreilla herkkusienillä. 
I've been feeling inspired by autumn. It's my favourite time of the year.
The coming weekend is also on my mind, as we are throwing a halloween party with a friend of mine. It's going to be a traditional costume party and totally kid-friendly. We're so excited!

I've also been a bit feverish lately and because of that, I made some potato salad with turkey for myself. I think that when you're ill, you should have something nice to eat or drink, because being ill is just a total bummer. 
So I made myself some salad. Potato salad is one of my favourites.

My cooking is usually so intuitive, that I hardly ever write down any recipes. This potato salad with turkey is a happy exception. I tried extra-hard to remember to weigh all the ingredients so that I would have a recipe afterwards.

If for some reason you dont want to use turkey meat, you can replace it with any other meat of your choice or for example use some halloumi-cheese, marinated tofu or stir-fried fresh champignons.


Kalkkunainen perunasalaatti

(Potato salad with turkey)


2 hengelle lounaaksi tai 4 hengelle lisukkeeksi  / serves 2 to 4


 • 300g yleisperunoita (potatoes)
 • 70-90g porkkanoita (carrots)  
 • 110g kananmunia (eggs)
 • 150 g palvikalkkunaa (cooked turkey)
 • 70g majoneesia (mayonnaise)
 • 90g kurkkua (cucumber)
 • 50g keltasipuli  (onion)
 • valkopippuria  (white pepper) 
 • 2g suolaa  (salt)
 • 10g etikkaa (vinegar) 
 • 3g  sokeria  (sugar)


Kuori perunat ja porkkana ja huuhdo hyvin. Pilko perunat noin puolitoistasenttisiksi kuutioiksi ja siivuta porkkana puolikuun muotoisiksi ohuehkoiksi siivuiksi. Laita ensin porkkanat veteen kattilaan ja kytke lämpö päälle. Kun vesi kiehuu, lisää perunakuutiot ja keitä, kunnes perunat ja porkkanat ovat juuri kypsiä.Valuta perunat ja porkkanat ja aseta kulhoon odottamaan ja jäähtymään. Sillä välin laita kananmuna keittymään ja kiehuta se läpikypsäksi. Mausta perunat ja porkkanat etikalla, pippurilla, osalla suolasta ja sokerilla

Silppua sipulinpuolikas ohuiksi suikaleiksi ja huuhtele siivut kylmässä vedessä. Lisää sipulinsuikaleet kulhoon.

Leikkaa kurkku ohuenohuiksi siivuiksi ja ripottele sen niskaan hieman suolaa. Anna seistä pienessä kulhossa viitisen minuuttia ja sitten ota siivut ja purista niistä ylimääräiset nesteet pois nyrkissäsi. Lisää kurkutkin kulhoon.

Kun perunat ja porkkanat ovat jäähtyneet hyvin, kuutioi palvikalkkuna ja kananmuna ja lisää kulhoon. Annostele perään majoneesi ja kääntele sekaisin.

Tarjoa heti tai säilytä kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.Peel the potatoes and the carrot and rinse well. Chop the potatoes into about 1,5cm cubes and slice the carrot into half-moons. Add the carrots to a pot with some water and heat it up. When the water's boiling, add the potato cubes and continue to boil until just cooked.

Drain away the water and leave the potatoes and carrots to cool in a bowl. In the meanwhile, boil the egg until cooked through.
Add the vinegar, salt, sugar and the pepper to the carrots and potatoes and toss until combined.

Slice the onion into thin slices and rinse them in cold water. Add the onion slices to the bowl.

Cut the cucumber into very thin slices and sprinkle some salt over them. Let sit in a small bowl for about five minutes and then squeeze the excess liquid off the cucumber slices using your fist. Add the cucumber to the bowl too.

When the carrots and the potatoes have cooled, cut the turkey meat and the cooked egg into cubes and add to the bowl. Add the mayo and toss gently until combined.

Serve immediately or keep well refrigerated for up to two days.
. . .

Ei kommentteja: