28.10.2014

Valkosuklainen mutakakku



Tytär pyysi vienosti, voisimmeko leipoa jotain jälkiruokaa yhdessä. Edellisestä yhteisleivonnasta olikin mennyt taas hetki, niin suostuin empimättä. Ekana leivontatoiveena olisi ollut suklaakakku maapähkinävoikreemitäytteellä (tytölleni eivät kermakakut uppoa), mutta kun totesin sellaisen tekemisessä menevän ainakin kaksi päivää, sovittiinkin sen sijaan sitten mutakakusta. Annoin tytön valita tumman ja valkosuklaan väliltä, että kummasta torttuset tekisimme.

Teimme verrattain vähän mutakakkumassaa, josta sitten saimme juuri mahtavasti neljä annoskokoista vuoallista pieniä mutakakkuja. Ensi kerralla en epäröi puolittaa itse ohjetta vielä tuosta pienemmäksi ja tehdä vain kaksi torttua täsmäleivontana, kun syöjiäkin on yleensä vain me kaksi. Eipähän ainakaan tule maisteltua valtavia annoksia herkkuja.

Käytin näihin mutakakkuihin pyrexin matalahkoja annosuunivuokia, jotka ovat halkaisijaltaan noin 11cm ja korkeudeltaan arviolta 5cm. Taikina paisui näissä ihan piripintaan oli niin täydellinen sovitus, että tuota pienempään vuokaan ei kannata ainakaan lähteä laittamaan, ellei sitten lisää vuokien lukumäärää. 




My daughter asked me if we could bake some dessert together. Her initial wish was a chocolate cake with peanut butter buttercream, but she settled for a mudcake after I had explained, that cakes take at least two days to make properly. 

We prepared quite a small batter that was just enough to fill four ramekins. Next time I won't hesitate to halve the recipe so as to bake only two portion-sized mudcakes. It's usually only the two of us eating them anyway, so at least we won't stuff ourselves with treats.

The ramekins I used are pyrex and measure about 11cm in diameter and about 5cm in height. The batter puffed up considerably and reached the very edges of the ramekins, so I would not recommed any dish smaller than the ones I used. 





Valkosuklainen mutakakku

white chocolate mudcake


4 annosta / 4 servings

  • 110g kananmunia  (eggs)
  • 90g taloussokeria  (sugar)
  • 130g valkosuklaata  (white chocolate)
  • 100g voita  (butter)
  • 80g puolikarkeita vehnäjauhoja  (all-purpose flour)
  • 3g  leivinjauhetta   (baking powder)
  • 3g vaniljasokeria  (vanilla sugar)

Lämmitä uuni 180C asteeseen.

Sulata suklaa ja voi joko vesihauteessa tai sitten varovasti mikrossa. Valkosuklaa ylikuumenee herkästi. Liian kuumaksi mennyt suklaa kokkaroituu ja muuttuu tönköksi.

Vaahdota munat ja sokeri ilmavaksi, paksuksi vaahdoksi.
Sekoita hieman jäähtynyt suklaaseos muna-sokerivaahdon joukkoon.
Lisää sihdatut kuivat aineet massaan ja sekoita tasaiseksi.

Jaa mutakakkumassa tasaisesti neljään leivitettyyn halkaisijaltaan 11-senttiseen uunivuokaan. Vuoalla pitäisi olla korkeutta vähintään 5cm, ettei massa tule paistossa yli. Lado vuoat uunipellille ja nosta paistumaan esilämmitettyyn uuniin.

Paista mutakakkuja 12-15 minuuttia.

Nosta jäähtyneet mutakakut jääkaappiin yön ajaksi ja nauti vasta seuraavana päivänä.

Tarjoa esimerkiksi makeuttamattoman vaniljakermavaahdon kanssa ja/tai tuoreiden marjojen kera.



Preheat the oven to 180C.

Melt the chocolate with the butter in a bain-marie or in the microwave. Be careful not to overheat.

Whip the eggs and sugar until the foam is thick and fluffy. Mix the slightly cooled chocolate mixture to the egg foam and after that add the sieved dry ingredients.

Divide equally between four ramekins about 11cm in diameter and 5cm in height. Put the ramekins on a baking sheet and cook for about 12-15 minutes.

Once cooled, store the mudcakes in the fridge overnight for ideal taste and texture. Serve with unsweetened vanilla-flavoured whipped cream and/or fresh berries.

. . .