21.10.2014

Vadelmatryffelit


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Kuten aiemmin kerroin, pääsin viiden finalistin joukkoon Fazerin reseptikilpailussa, jossa piti inspiroitua uudesta vadelmaisesta leivontasuklaasta. Reseptit ovat nähtävissä kisasivulla (linkki) ja siellä voi myös äänestää omaa suosikkiaan kohti voittoa. Minun reseptini on se marmoroidut vadelmasuklaamarengit (joiden reseptiin linkki tässä). 


Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 10kpl kahden hengen lippupaketteja marraskuisille suklaafestareille, jotka pidetään Wanhassa Satamassa. Kannattaa siis äänestää! Äänestysaikaa on pe 24.10.2014 klo 12 asti.


Osallistuin kisaan kahdella ohjeella, joista marengit pääsivät jatkoon. Lupasin kuitenkin jakaa myös sen toisen ohjeen täällä. Tässä siis resepti vadelmatryffeleille.
Voin kertoa, että nämä tryffelit olivat erinomaisen herkullisia ja ainoa asia, mikä harmitti oli, että ne loppuivat liian nopeasti! Omaa syytäni tosin se. Hupsis.

(Jos sanoo 'hupsis' niin sitten se oli vahinko.)

Tryffelimassa on aika peruskauraa, mutta näiden juju onkin seoksessa, jossa tryffelit kieritellään. Se koostuu tomusokerista, kaakaojauheesta ja pulveriksi jauhetuista pakastekuivatuista vadelmista. Tryffelit saavat siitä vielä vähän lisäbuustia vadelmaisuudelleen.
Periaatteessa kierittelyseoksen voisi tehdä ilman pakastekuivattua vadelmaa, mutta vadelman maku jää sitten melko vaisuksi.

Ohjetta on myös hyvin helppo monistaa, jos haluaa saada enemmän tryffeleitä. Huomautan vain, että silloin muutama tunti ei välttämättä enää riitä kovettamaan tryffelimassaa muotoilua varten, vaan voi olla parempi jättää massa jääkaappiin asettumaan vaikka koko yön ajaksi.
Vadelmatryffelit


 20 tryffeliä
  • 200g vadelmanmakuista tummaa suklaata
  • 20g voita
  • 30g maitoa
  • 5g tummaa kaakaojauhetta
  • 5g tomusokeria
  • 10g pakastekuivattuja vadelmia

Valmista ensin tryffelimassa kylmään kovettumaan.

Sulata suklaa voin ja maidon kanssa varovaisesti mikrossa. Sekoittele huolellisesti aina lyhyiden kuumennusjaksojen välissä, kunnes seos on sulaa ja on tasaista. Nosta jääkaappiin kovettumaan muutamaksi tunniksi.

Valmista tässä välissä kuorrute tryffeleille. Jauha pakastekuivatut vadelmat esimerkiksi morttelissa tomuksi ja sekoita kaakaon ja tomusokerin kanssa sekaisin. Tai mittaa kaakao, tomusokeri ja vadelmat kaikki blenderiin ja pyöräytä, kunnes tasaista ja jauhemaista. Laita kulhoon odottamaan.

Kun tryffeliseos on paksua ja kovaa, ota siitä lusikalla noin peukalonpään kokoisia paloja leivinpaperoidulle alustalle. Pyörittele (hansikoiduin) käsin palat palloiksi ripeää vauhtia, sillä tryffelimassa sulaa käsien lämmöstä melko nopsaan. Kierittele valmiit pallot kuorruteseoksessa ja nosta takaisin leivinpaperille. Kun kaikki pallot ovat valmiit, nosta ne hetkeksi jääkaappiin kovettumaan ennen tarjoilua.

Valmiit tryffelit säilyvät kylmässä noin viikon tiiviissä rasiassa säilytettyinä.
. . .

Ei kommentteja: