Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
. . .
Viime viikolla oli häitä, messuja, kyläreissuja ja virpomisia ja sellaisia kyllä sylin täydeltä. No ehkä yksi kutakin oikeasti, mutta enemmän ohjelmaa yhteensä kuin mihin olen tottunut.
Häistä ja messuista periaatteessa kerroin kyllä jo, mutta pakko todeta niihin messuihin liittyen, että ei ole vähään aikaan kyllä jännittänyt yhtä paljon kuin silloin, kun istuin tärisevin käsin hörppimässä kahvikupillistani siellä Messukeskuksen pressihuoneessa, minne blogivieraana olin oikeutettu mm. jättämään takkini säilöön vierailuni ajaksi. Se tuntui huomattavan epätodelliselta, kun en todellakaan ole tottunut sellaiseen.
Vaikka täällä blogissani on jo melko paljon liikennettä (enemmän kuin aloittaessani uskalsin toivoa), on vaikea tajuta, että osa teistä käy täällä säännöllisesti katsomassa, mitä olen puuhannut. Se on mahtavaa ja hurjaa samaan aikaan.
No mutta, puuhattiin me viime viikolla virpomistakin. Herättiin tajuamaan ehkä tiistaina tai keskiviikkona, että opsansaa, sehän on NYT sunnuntaina ja ollaan unohdettu täysin. Kävin tyttöni kanssa sitten haalimassa vitsat valmiiksi ja saatiin lauantaina koristeltua kuntoon.
Virpomisperinne meillä kattaa oikeastaan vain meidät vanhemmat ja sitten vähän vuodesta riippuen ehkä yhden tai muutaman ennalta sovitun kohteen. Minusta on kohteliasta kysyä ensin, että saako virpoa, koska kaikki eivät välttämättä tahdo osallistua tähän perinteeseen.
Veikkaan, että meilläkin virvotaan enää ehkä kahtena tai kolmena vuonna ja sitten tyttöni alkaa olla ohi virpomisiän (lapset kasvavat niin nopsaan!).
Tälle tulevalle viikolle riittää hommaa myös. Kodinhoidolliset toimet ovat pääroolissa, mutta sekaan mahtuu myös tulevan vapun naamiaisasun ompelua lapselle ja keittokirjan testausta. Tiedän, että en täällä hirveästi ruokareseptejä jaa (koska kokkaan lähes aina lonkalta ja ei sellaisesta jää koskaan reseptejä), mutta nyt on tulossa iloinen poikkeus, mistä olen sangen innoissani jo näin etukäteen. Lisää siitä sitten myöhemmin.
Tähän alla olevaan gluteenittomaan suklaakakkureseptiin totean sen verran, että en lähtisi korvaamaan kuivia aineita samalla määrällä kaupan valmista gluteenitonta jauhoa, sillä niiden koostumukset ovat todennäköisesti aivan erilaiset. Käytän reseptissä pääasiassa riisijauhoa, maissijauhoa ja tärkkelystä, mutta tärkkelyksen osuus on lopultakin aika pieni. Jotkut kaupan gluteenittomat jauhot eivät muuta sisälläkään kuin tärkkelystä tai sitä on niissä todella paljon suhteessa muihin aineksiin.
En voi sanoa satavarmasti, kun en ole (halunnut edes) kokeillut leipoa tätä kakkua pelkillä tai suurimmaksi osaksi pelkillä tärkkelyksillä, joten en tiedä, miten se toimisi. Veikkaan, että ei kovin hyvin.
Vaikka jauhoissa suosittelenkin noudattamaan ohjetta tarkasti, suklaan kohdalla annan vapaat kädet. Tähän kakkuun voi käyttää suklaata kuin suklaata.
Ei välttämättä kannata uhrata miljoonaa euroa mihinkään superlaatuisiin herkuttelulevyihin (ne kannattaa säästää pala kerrallaan nautittaviksi), joten annan synninpäästön ja jopa suosittelen käyttämään vain ihan sitä perus leivontalaatua.
Ainakin Pandan perussuklaat ovat gluteenittomia (niitä käytän itse), mutta suosittelen aina tarkistamaan tuoteselosteet huolellisesti ja varmistamaan soveltuvuus tarvittaessa. Jollekulle voi sopia se, jos suklaa saattaa ehkä sisältää jäämiä vehnästä (kuten Fazerin sininen), toisille se ei käy lainkaan.
Jos käytät maidotonta margariinia voin tilalla ja valitset maidottoman suklaan, kakun voi valmistaa maidottomana versiona aivan mainiosti.
Sitten reseptiin:
Gluteeniton suklainen kakkupohja
halk. 20cm vuokaan
- 195g huoneenlämpöistä voita
- 67g kidesokeria
- 100g keltuaisia
- 180g mitä tahansa gluteenitonta suklaata
- 150g valkuaisia
- 150g kidesokeria
- 7g vaniljasokeria
- 45g maissijauhoja (eri asia kuin tärkkelys!)
- 105g riisijauhoja
- 30g perunatärkkelystä (voi korvata tapiokalla tai maizenalla)
- 2g ksantaania
Esivalmistele ensin käyttämäsi kakkuvuoka. Vuoraa se leivinpaperilla pohjasta ja voitele reunat (leivitys ei ole välttämätöntä). Aseta sivuun odottamaan.
Laita uuni lämpenemään 165C asteeseen tasalämmölle.
Esivalmistele ja mittaa kaikki ainekset valmiiksi.
Yhteen kulhoon pehmennyt voi, vaniljasokeri sekä 67g kidesokeria. Toiseen kulhoon valkuaiset sekä 150g kidesokeria.
Sekoita vielä kolmannessa kulhossa jauhot sekaisin keskenään.
Vaahdota valkuaisista ja sokerista muotonsa pitävä marenkivaahto. Vaahdon ei ole välttämätöntä olla täysin kovaa, niin sanottu soft peak-vaihe riittää hyvin. Soft peak tarkoittaa sitä, että vaahto pitää muotonsa, mutta jos marenkiin nostaa vatkaimella huippuja, huipun kärki notkahtaa vielä alas. Kovassa vaahdossa kärki pysyy suorana. Irroita marenkia vatkaimista kulhoon niin paljon kuin helposti saat. Aseta marenki sivuun odottamaan.
Ota sitten marenkinen vatkain ja vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Kun teet tässä järjestyksessä, sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välissä.
Kun vaahto on valkoista ja kuohkeaa, se on valmista.
Tähän kakkuun ei käytetä leivinjauhetta lainkaan, vaan se nousee yksinomaan marenkivaahtoon ja voi-sokerivaahtoon sitoutuneen ilman vaikutuksesta. Tästä syystä erityisesti voi-sokerivaahto tulee vaahdottaa huolellisesti kuohkeaksi.
Kun vaahdot ovat valmiit, sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.
Sekoita sulanut suklaa voi-sokerivaahdon joukkoon. Lisää keltuaiset myös sekaan ja sekoita tasaiseksi.
Lisää sitten marenkivaahto suklaaseokseen ja nostele sekaisin varoen käyttämästä liikaa voimaa.
Lisää viimeiseksi kuivat aineet mieluiten sihdin läpi paakkujen poistamiseksi ja nostele massasta tasaista.
Kaada ja kaavi kakkumassa esivalmisteltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin tunnin verran tai kunnes kakun keskivaiheille tökättyyn tikkuun ei enää tartu tahmaa.
Jos et jaksa tökkiä kakkua tikulla, voit myös paiston loppuvaiheilla koittaa vähän hytkyttää vuokaa. Jos keskus vielä huojuu, kakku on vielä raaka.
Jos keskusta ei huoju, painele sitä varovasti sormella. Kypsä kakku ei anna niin helposti myöten, mutta edelleen vielä aavistuksen raaka kakku painuu kerkeästi alaspäin, kun painelet sitä sormellasi. Jos et ole varma, mitä tällä tarkoitan, painele ensin kakun pintaa läheltä vuoan reunoja. Se tuntuu varmasti melko kiinteältä. Painele sitten kakkua keskeltä ja jos keskusta tuntuu aikalailla samanlaiselta kuin reunamuksetkin, kakku on kypsä. Jos tuntuu kovasti pehmeämmältä, kakku kaipaa vielä lisää paistoa.
Lisävaroitus: Kakku on tässä kohtaa tulikuuma, joten älä polta sormiasi!
Kun kakku on kypsä, anna sen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi ennen kuin irroitat sen vuoasta. Käy ruokaveitsellä tai paletilla reunat läpi irroitaaksesi kakun vuoasta ja kumoa se sitten alustalle. Anna jäähtyä seuraavaan päivään ennen leikkaamista levyihin parhaan rakenteen varmistamiseksi.
. . .