12.3.2014

Gluteeniton brownies


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Tykkään erityisruokavalioleivonnasta, sillä se tarjoaa erilaisia haasteita kuin tavallinen leivonta. Gluteenin uupuminen on monessa tuotteessa niin merkittävä juttu, että koko paketti on mietittävä täysin uusiksi ennen kuin se menee oikein.

En ole itse tehnyt tätä hommaa vielä niin pitkään, että voisin turvallisesti nojata vuosien myötä karttuneeseen kokemukseen ainesten käyttäytymisestä, joten olen koittanut etsiä itselleni eräänlaisia mentoreita, joiden polkuja seurata. Netti mahdollistaa sen nykyään ihan uudella tavalla, kun monet taitavat ihmiset jakavat omaa osaamistaan ja tietotaitoaan netin kautta blogeissa ja vastaavissa.

Yksi tällainen blogi, jota seuraan sen uskomattoman informaatiomäärän vuoksi on Art of Gluten-Free Baking. Blogin kirjoittajana on nainen, joka haluaa leipoa mahdollisimman samankaltaisia tuotteita kuin mitä hän leipoi ennen luopumistaan vehnästä. Olen kokeillut muutamia blogin reseptejä ja lopputulokset ovat olleet samanlaisia tai jopa parempia kuin tavalliset, vehnälliset kollegansa. Jos aihe yhtään kiinnostaa, suosittelen kurkkaamaan.

Tätä browniesia kokeilin alunperin siksi, että mieleni teki jotain hyvää ja tuhdin suklaista, mutta ilman varsinaista suklaata, sillä sitä ei kaapistani löytynyt.
Ohjeessa (linkki) käytettiin pelkkää kaakaojauhetta, mutta sitä on niin paljon, ettei suklaisuutta jää puuttumaan. 

Resepti toimi erinomaisesti ja sain uunista ulos ehkä mehevimmän ja herkullisimman browniesin pitkään aikaan. Siitä ei ole enää muruakaan jäljellä, sillä leivoin sen maanantaina ja mikään noin hyvä ei seurassani säily joutumatta pikimmiten syödyksi.

Olen kyllä tuon blogin kirjoittajan kanssa samoilla linjoilla siinä, että vaikka tuote on gluteeniton, se voi ja sen pitää maistua yhtä hyvälle kuin tavallinenkin. Erityisruokavaliotuotteita ei välttämättä aina ole mahdollista valmistaa täsmälleen samanlaisiksi kuin tavalliset esikuvansa, mutta se ei syy tehdä niistä vähemmän herkullisia kuin mitkään muutkaan leivonnaiset ovat.
Siksi arvostan Jeanne Sauvagen kaltaisia ihmisiä. He uskovat, että erityisruokavaliotuotteet voivat olla yhtä hyviä kuin tavallisetkin, mutta he myös tekevät asialle jotain, jotta niin olisi.

. . .

Ei kommentteja: