28.3.2014

Kananmunaton murotaikina


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi

Menen taas lautapelailemaan huomenna ja haluan valmistaa sinne jotain kivaa, jota kaikki ruokarajoitteisetkin ystäväni voivat syödä. Teen kahdenlaisia tarteletteja, mutta niistä lisää myöhemmin.

Kuvan tarteletit ovat sekä munattomia että gluteenittomia, mutta tämä ohje toimii erinomaisesti myös vehnällä. Jos pohjat haluaa valmistaa gluteenittomina, suosittelen käyttämään jauhoseoksena Art of Gluten-Free Baking-blogin jauhoseosta, joka käyttäytyy sitkottomassa leivonnassa kuten vehnäjauho oman kokemukseni mukaan. 
Jauhoseoksen tulee sisältää ksantaania, joten jos käytät kaupan seosta, varmista, että ksantaania löytyy tai lisää sitä itse 2g/~150g jauhoja.

Mutta sitten itse ohjeeseen:Kananmunaton murotaikina

riittävyys yhteen piiraspohjaan tai 12 pienehköön tartelettiin

  • 70g huoneenlämpöistä voita
  • 70g kidesokeria
  • 140g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 30g vettä

Hiero pehmennyt voi sekaisin sokerin kanssa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita murumaiseksi. Lopuksi lisää vesi ja sekoita vain sen verran, että saat aikaan tasaisen massan.
Kääri murotaikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään 30-45 minuutiksi.
Käytä, kuten tavallista murotaikinaa.
Paista piiraspohja 175C asteessa noin 20 min ajan esipaistaaksesi sen. Kypsennä pieniä tarteletteja 200C asteessa noin 10-12 min ajan.


. . .

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

vihdoinkin tuli vastaan sopiva tartalettiohje, kiitos siitä! onko arvausta kuinka kauan uskaltaa säilyttää paistamisen jälkeen että saa juhlahetkenä vain pursottaa?

Paha Kakku kirjoitti...

@anon: Nämä säilyvät saman verran kuin murokeksit yleensä, eli sanoisin kuivassa ja pimeässä pidettynä hyvinkin viikon, jopa hieman pidempään.
Tärkeintä on estää näiden kostuminen sekä välttää säilyttämästä minkään voimakasaromisen välittömässä läheisyydessä. Liikaa lämpöä pitää myös varoa, ettei tartelettien sisältämä rasva härskiinny.
Täyttää kannattaa sikäli myöhään, etteivät ennättäisi mahdottomasti imeä kosteutta täytteistä ja pysyisivät mahdollisimman rapsakoina tarjoiluhetkeen saakka. Sama aamu on ok, edellinen iltakin voi vielä menetellä täyttämisajankohdaksi, riippuen tosin täysin täytteen kosteuspitoisuudesta.