25.3.2014

Kuinka hyödyntää pieleenmenneet macaronpohjatAina asiat eivät mene parhaalla tahdollakaan täydellisesti. Eikä pidäkään, tietysti, mutta macaronpohjien kohdalla epäonnistuminen kismittää erityisesti.

Kuvan pohjat ovat osa paistoasetusten metsästysprojektiani viime keväältä. Silloin mietin kovasti, mitä ihmettä tehdä kaikille niille ei-todellakaan-onnistuneille pohjille, joita tämä kokeiluni tuotti.

Toki ensimmäinen ja paras ratkaisuni oli syödä ne silti. Kyllä ne makealta maistuivat, vaikkei ulkomuoto ollutkaan kaunein. Jossain kohtaa kumminkin tuli mieleen, ettei se yksin riitä, kun rujoja pohjia oli kertynyt kulhollinen ja minä yksin niitä kaikkia yritin sitkeästi syödä.
Kekkaisin silloin, että mikä helpompaa, kuin tehdä niistä kahvikakkuja!

Tähän reseptiin sopivat parhaiten kuiviksi paahtuneet macaronpohjat, joten mikäli ylijäämäkuoresi ovat tahmaisenpuoleisia, suosittelen kuivattamaan niitä 100C asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan ensiksi.

. . .

Kahvikakku mantelimarenkimurskalla


yksi isohko (700g) tai kaksi pientä (á 350g) kakkua

  • 200g huoneenlämpöistä voita
  • 120g kidesokeria
  • 100g kananmunia
  • 100g macaronleivospohjia murskattuna
  • 5g leivinjauhetta
  • 180g puolikarkeita vehnäjauhoja

Laita uuni lämpenemään 175C asteeseen tasalämmölle. Siirrä uuniritilä toiseksi alimmalle tasolle.
Esivalmistele yksi keskikokoinen torvivuoka tai kaksi pientä voitelemalla ja halutessasi leivittämällä vuoan/vuoat korppujauhoilla, mannasuurimoilla tai mantelijauheella.
Mittaa kaikki ainekset valmiiksi.
Murskaa kuivat macaronleivospohjat kulhossa survinta käyttäen. Mikäli osa pohjista on jäänyt hieman raa'aksi, joukossa saattaa olla joitakin tahmeahkoja keskustoja, jotka eivät rouhiinnu survimella. Revi ne sormia käyttäen pienemmiksi paloiksi. Macaronrouhe on sopivan karkeaa, kun se muistuttaa suurinpiirtein mantelirouhetta raekooltaan. Kaada rouhe vehnäjauhojen ja leivinjauheen kanssa samaan astiaan ja sekoita kuivat aineet tasaiseksi.

Vaahdota voi ja sokeri ilmavaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Hyvä voi-sokerivaahto on onnistuneen kuivakakun tärkein tekijä. Huoneenlämpöiseksi pehmennyt voi vaahtoutuu kylmää paremmin ja nopeammin.
Kaada kananmunat ja kuivat aineet yhtä aikaa voivaahdon joukkoon ja sekoita vatkaimella vain sen verran, että ainekset sekoittuvat tasaiseksi massaksi.

Kauho kakkumassa vuokaan tai vuokiin ja paista kypsäksi. Keskikokoisen kakun paistoaika on noin 40-50 minuuttia ja pienten kakkujen paistoaika on noin 25-35 minuuttia. Jokainen uuni paistaa eri tavalla, joten tarkkaile kakkuja varsinkin paiston loppuvaiheessa ja tarkista kypsyys tarvittaessa tikulla koittamalla.
Nosta kypsä kakku uunista ja anna jäähtyä, kunnes vuokaa kärsii käsitellä paljain käsin itseään polttamatta. Kumoa kakku vuoasta pamauttamalla vuoka alassuin napakasti työtasoa vasten. Kunnon kopauksen on tarkoitus auttaa kakkua irtoamaan vuoasta ehjänä. Kakku on hyvä irroittaa vuoasta lämpimänä, sillä kakun ja vuoan välissä oleva rasvakerros kovettuu jäähtyessään ja kakku ei välttämättä irtoa vuoasta niin hyvin enää jäähdyttyään.
Anna kakun levätä seuraavaan päivään ennen tarjoilua jos mahdollista, sillä kaikki kahvikakut ovat parhaimmillaan lyhyen makustumisen jälkeen.
Kakku säilyy huoneenlämmössä kakkuvuoan alla pidettynä noin viikon.

Vinkki!
Jos käytät kakkuun värjättyjä macaronleivospohjia, kakkuun tulee hauskoja väripilkkuja. Pinkeistä pohjista pinkkejä pilkkuja jne.

. . .

Ei kommentteja: