10.3.2014

MangomarengitMinulla on ollut nyt marenkibuumi. Intoni sai lisää buustia, kun tilasin Englannista hieman elintarvikkeita ja niiden joukossa pakastekuivattua mangojauhetta.


Marenkiin ei oikein voi lisätä kovin nestepitoisia tai rasvaisia mausteaineita, sillä valkuaisvaahto lässähtää niiden voimasta herkästi. Näin Cupcake Project-blogissa kuivurilla kuivatuista mansikoista ja raparpereista tehdyllä jauheella maustettuja marenkeja ja mieleeni juolahti heti kokeilla käyttää valmiita hedelmä- tai marjajauheita, sillä en omista kuivuria tai jauhamiseen soveltuvaa myllyä.

Pieni tutkimustyö kertoi sen, että hedelmä- ja marjajauheita on saatavilla ulkomailla yllättävän kattavasti, mutta Suomesta niitä on tuskaisen vaikea (ja kallis) hankkia. Päädyin tilaamaan Englannista pääosin siksi, että sieltä onnistui toimitus Suomeen, mitä monet amerikkalaiset nettikaupat eivät tehneet.

Takaisin marenkiin.
Valmistin nämä herkkupalat käyttäen ranskalaisen marengin ohjetta muutoin normaalisti, mutta lisäsin sekaan 15g pakastekuivattua mangojauhetta ohjeen mukaiseen annokseen marenkia. Lisäksi värjäsin marengin aavistuksen keltaiseksi.
Lopputulos on aika mainio!

En tiedä, toimisiko jokin muu marja- tai hedelmäjauhe samalla annostuksella, vai pitäisikö sen olla pienempi/suurempi, mutta suosittelen ainakin kokeilemaan marenkien maustamista. Ja kokeilemalla sen oikean annostuksen löytää parhaiten. Voi ehkä aloittaa kymmenestä grammasta ja lisätä määrää tarpeen vaatiessa vaikka viisi grammaa kerrallaan, jos kymmenen ei riitä.

Seuraavaksi lienee pakko testata mustaherukkamarengit, jos vain saan käsiini jostain mustaherukkajauhetta. Oi oi. 

Ja ihana pandakulho on hankittu Tokyokanista useampi vuosi sitten.

. . .


Mangomarenki

pellillinen / n. 20kpl marenkeja

  • 1 kananmunan valkuainen
  • 50g kidesokeria
  • 30g tomusokeria
  • 5g maissitärkkelystä
  • 15g pakastekuivattua mangojauhetta
  • keltaista elintarvikeväriä (valinnainen)

Mittaa maissitärkkelys, tomusokeri ja mangojauhe kulhoon. Sekoita huolellisesti sekaisin. Mittaa kidesokeri omaan kulhoonsa.
Laita uuni lämpenemään 100C asteeseen.
Vaahdota valkuaista, kunnes sen koostumus muistuttaa saippuavaahtoa. Lisää sokeri nauhana joukkoon samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kuohkeaa ja paksua sekä pitää muotonsa hyvin.
Lisää kuivat aineet sekä halutessasi väriaine valkuaisvaahdon joukkoon. Kääntele sekaisin lastalla.
Lappaa massa valinnaisella tyllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota kauniiksi marengeiksi leivinpaperoidulle pellille. Voit myös nostella nokareita kahden teelusikan avulla.
Kuivata marenkeja uunissa noin tunnin verran, mikäli tahdot marengeistasi pehmeitä keskeltä tai puolestatoista tunnista kahteen tuntiin, mikäli tahdot niiden olevan rutikuivia.
Säilytä ilmatiiviisti. Rutikuivat marengit säilyvät paremmin kuin keskeltä pehmeät.

. . .

Ei kommentteja: