10.8.2014

Chai-toffeeOlen löytänyt masala chain vasta kohtuullisen tuoreeltaan, mutta hellyyden tunteet ovat sitten sitäkin suuremmat. En pidä esim. Starbucksin chai lattesta yhtään, mutta itsekeitetty masala chai on vain taivaallisen hyvää.
Keitän oman juomani käyttäen maitoa, vettä, teetä, itsesekoittamaani chai masalaa sekä tippaa sokeria.

Chaillahan tarkoitetaan teetä ja masala on maustesekoitus. Chai masala on teen maustamiseen käytettävä maustesekoitus ja masala chai maustesekoituksella maustettu tee.

Mutta tarkoitukseni ei ollut pelkästään ylistää tuota ihanaa juomaa, vaan kertoa siihen liittyvästä toffeereseptistä.
Tämä toffee maistuu mielestäni mukavasti mausteille ja maidolle sopivassa suhteessa. Se on kohtalaisen helppotekoinenkin. Ainut vaara on liian innokkaalla liedenkäyttäjällä pohjaanpolttamisessa, mutta malttia ja kohtalaista keskilämpöä käyttämällä senkin voi välttää.Chai-toffee


 • n. 400g  kondensoitua maitoa (makeutettua)
 • 80g vahvaa mustaa teetä (2g teetä + 100g kiehuvaa vettä)
 • 20g voita
 • 3g chai masalaa (ohje alla)
 • 1g kaakaojauhetta (valinnainen)Hauduta ensimmäisenä vahva tee lisäämällä 2g mustaa irtoteetä 100 grammaan kiehautettua vettä. Siivilöi.

Mikäli käyttämäsi masala on karkeaa, jauha se hienojakoiseksi. Maustepalat eivät tunnu mukavalta hampaissa toffeen joukossa.

Mittaa ainekset paksupohjaiseen kattilaan tai kasariin. Pinnoitettu kattila käy myös.

Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, jottei seos pala kiinni. Keittämisessä kuluu noin 25-30 minuuttia riippuen liedestä.
Jatka keittämistä, kunnes seos paksuuntuu ja on niin paksua ja tahmeaa, että irtoaa kattilan pohjasta. Sitä ei pitäisi pystyä enää valuttelemaan. Jos otat siitä palan, jonka annat jäähtyä, voit pyörittää siitä muotonsa pitävän pallon sormiesi välissä.

Nosta kattila liedeltä ja kaavi toffee kevyesti voidellulle leivinpaperille. Toffeen pitäisi olla niin paksua, ettei se juurikaan leviä, joten leivinpaperin ei tarvitse olla astiassa. Anna toffeen jäähtyä sen verran, että kärsit käsitellä sitä ongelmitta (hieman kättä lämpimämmäksi).

Voitele kätesi tipalla öljyä, ota toffeesta noin teelusikallisen kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi. Kierittele pallot esimerkiksi suklaaströsseleissä, kevyesti paahdetuissa kookoshiutaleissa tai vaaleassa kaakaojuomajauheessa.

Säilytä kylmässä.


Vinkki!

Mikäli haluat pursottaa toffeen vuokiin, jätä massa aavistuksen pehmeämmäksi ja kaavi se esivalmisteltuun pursotinpussiin, kun se on vielä kuumaa.
Anna toffeen jäähtyä vain noin 10 minuutin ajan ja pursota massa karamellivuokiin, kun se on edelleen hyvin kuumaa. Suojaa kätesi käärimällä massapussin ympärille astiapyyhe ja varo sotkemasta sormiasi kuumaan toffeeseen.
Toffee kannattaa pursottaa kuumana, sillä jäähdyttyään se on niin jäykkää, etteivät pursotinpussit kestä repeilemättä.


Chai masala


 • 10 g jauhettua inkivääriä
 • 10 g jauhettua kardemummaa
 • 1 g jauhettua muskottipähkinää
 • 3 g jauhettua neilikkaa
 • 2 g jauhettua mustapippuria
 • 15 g jauhettua kanelia
 • 0,1 g jauhettua sahramia (1/4 tl)
 • 1,5 g jauhettua vaniljaa

Punnitse mausteet mieluiten vaa'alla, joka on kymmenesosagramman tarkka tai vähintään grammantarkka.

Jauha mausteet morttelissa tai maustemyllyssä, jos käytät kokonaisia mausteita. Valmiiksi jauhetut mausteet toimivat ihan hyvin, joten niitäkin voi halutessaan käyttää.

Sekoita kupissa tai kulhossa tasaisesti sekaisin. Purkita pieneen hillopurkkiin tai muuhun vastaavaan kannelliseen lasipurkkiin.

Käytä masala chain keittämiseen, leivontamausteena tai ripottele riisipuurolle.

. . .

Ei kommentteja: