18.8.2014

MinibagelitHyvä ystäväni järjestää kerran kuussa luonaan sunnuntaibrunsseja aina eri kutsuvieraille. Viimeisimpään brunssiin tarjouduin avustajaksi leipomalla hänelle sinne sunnuntaiaamuna uunituoreita bageleita. Hänen bagelinsa olivat suurehkoja, mutta sain siitä riittävästi nostetta ja leivoin sitten myöhemmin sunnuntaina itsellenikin erän, mutta minikokoisina. Olin jo pidempään miettinyt minibageleita, mutten vain saanut aikaiseksi.
Näistä tuli ihania kyllä. Ovat juuri sopivia pienen koululaisen aamiaissämpylöiksi tai kaksin kappalein vähän isommalle ihmiselle.

Bageleiden teko on aavistuksen työläämpää kuin perussämpylöiden, mutta mielestäni vaiva kannattaa. Keitto ei onneksi vie juurikaan aikaa.
Keittoveteen laitettavaa soodaa ei muuten kannata unohtaa. Se tuo bageleiden pintaan vähän lisää makua. Yksi toinen ystäväni vinkkasi tästä kikasta minulle. Hän on uskomattoman taitava ruoanlaittaja ja leipuri ja saan häneltä aina ihan mahtavia ideoita ja vinkkejä.

Mutta palatakseni bageleihin, tästä ohjeesta tulee joko 12 isompaa bagelia tai sitten 27 tai 28 minibagelia. Annan paisto-ohjeet molemmille, jotta kukin voi tehdä mieluisiaan.Minibagelit


27 tai 28 miniä  TAI 12 isompaa


  • 500g kädenlämpöistä vettä
  • 25g tuorehiivaa (tai 11g kuivahiivaa)
  • 25g taloussiirappia
  • 20g gluteenia
  • 12g suolaa
  • 15g rypsiöljyä
  • n. 800g puolikarkeita vehnäjauhoja
Keittämiseen:
  • 1l vettä
  • 10g ruokasoodaa
Pintaan:
  • esimerkiksi unikon- tai seesaminsiemeniäPunnitse kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta valmiiksi taikinakulhoon. Saatat tosin tarvita vehnäjauhoja hieman vähemmän tai enemmän kuin mitä ohjeessa sanotaan, riippuen jauhojen iästä ja kosteuspitoisuudesta. Mikäli taikina tuntuu kuivalta, voit lorauttaa pienen tilkan vettä sen joukkoon korjaamaan asian tai vastaavasti liian kosteaan taikinaan lisätä hieman jauhoja.

Vaivaa taikinaa, kunnes se muuttuu selluliittimaisen rosoisesta kauniin sileäksi, noin 15 minuutin ajan reipasta työskentelyä. Lisää öljy viiden minuutin vaivaamisen jälkeen, kun gluteenia on jo alkanut hyvin muodostua.
Vaivaaminen saattaa olla alun jälkeen helpointa tehdä työtasolla kulhon sijaan.

Kun taikina on valmis ja vaivattu, anna sen levätä liinalla tai kelmulla peitettynä vartin verran.

Laita uuni lämpenemään 225C asteeseen.

Laita pienehköön kattilaan litran verran vettä ja 5g ruokasoodaa kiehumaan.

Kun vesi ja uuni kuumenevat, paloittele taikina 50g paloihin (tai kahteentoista 120g palaan). Pyörittele palat palloiksi.

Tee jokaisen pallon keskelle reikä ja pyöritä rinkeliksi. Kun vesi kiehuu, nosta bagelit yksi kerrallaan veteen sen verran, että bagel nousee pintaan. Siinä menee sekunti kaksi. Nosta haarukalla leivinpaperoidulle pellille ja sirottele pintaan halutessasi siemeniä.

Kun pellillinen bageleita on valmis, voit nostaa sen uuniin suoraan, kun se on lämmennyt riittävästi. Alenna paistolämpöä samantien 200C asteeseen.

Paista minibageleita 10-12 minuutin ajan, kunnes ne ovat kullanruskeita pinnasta. Isommille bageleille paistoaikaa täytyy olla noin 20 min.


. . .

Muita samankaltaisia ohjeita:. . .

Ei kommentteja: