27.8.2014

Kahvikakkuja


Paha Kakku-blogi on muuttanut!


Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fiHyvät kahvikakkureseptit ovat aina ilo arkistoille. 

Leivon kahvikakkuja harvemmin kuin pitäisi, vaikka ne ovat erittäin mainioita leivonnaisia. Maukkaita, helppotekoisia ja hyvin säilyviä.

Mielestäni se on leivonnainen, joka olisi hyvä jokaisen osata valmistaa. Loppujen lopuksi se on helppoa. Tärkeintä kahvikakun onnistumiselle on hyvä voi-sokerivaahto. Loput ainekset lisätään kerralla sekaan, vatkataan juuri ja juuri sekaisin ja kauhotaan massa esivalmisteltuun vuokaan. Sitten paistetaan ja se on siinä.

Minäkin aloitin leipomisurani kahvikakun teolla. Muistan olleeni ehkä kymmenvuotias, kun sain ensimmäistä kertaa valmistaa itse kakun alusta loppuun. Kyseessä oli vaniljanmakuinen peruskakku ja se onnistui hienosti.

Kahvikakut kuuluvat erottamattomasti perinteiseen suomalaiseen pitopöytään. Jokainen voi valita oman suosikkinsa lukuisista tarjolla olevista makuvaihtoehdoista oli sitten kyse hedelmäkakusta, sitruunakakusta tai mistä vain. Kakun voi halutessaan myös glaseerata sokerikuorrutuksella tai suklaahunnulla ja ripotella pintaan koristeita. Vain omat preferenssit ovat rajana. On tultu pitkälle ajoista, jolloin joka paikassa oli tarjolla lähinnä tiikerikakkua, perusmakuista vaniljaa tai maustekakkua.

Tähän kasasin kokoelman helppoja ja mukavia perusmakuisia kakkuja. Vanilja-mantelikakku on alusta loppuun oma luomukseni, toiset kaksi ovat muunnelmia alunperin koululta saamistani resepteistä. Sitruunakakku on mukavan raikas ja mantelikakku ihanan toffeemainen, jos kuivakakusta voi sellaista sanoa. Tykkään tehdä oman mantelikakkuni murskaksi puristelluista mantelilastuista, sillä siihen tulee mielestäni kivempi koostumus kuin mantelirouheella.

Leipomisiin!
Vanilja-mantelikahvikakku3 pientä kakkua á ~300g

 • 200g huoneenlämpöistä voita
 • 180g kidesokeria
 • 165g kananmunia
 • 150g puolikarkeita vehnäjauhoja
 • 75g perunatärkkelystä
 • 1/2tl jauhettua vaniljaa tai yhden tangon siemenet
 • 100g maitoa
 • 40g mantelijauhetta
 • 10g leivinjauhetta


Esivalmistele kolme pientä torvivuokaa voitelemalla ja leivittämällä ne.Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa valkoiseksi vaahdoksi. Hyvä voi-sokerivaahto on kuohkean kahvikakun perusta, joten tässä vaiheessa ei kannata oikoa.

Sihtaa kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää kaikki aineet kerralla voi-sokerivaahtoon ja vatkaa vain sen verran, että aineksista muodostuu tasainen massa.

Jaa kakkumassa kolmeen vuokaan ja kypsennä 175C asteisessa uunissa noin puolen tunnin verran tai kunnes kakut ovat kypsiä.


Vinkki! 

3/4-kokoinen ohje on sopivan kokoinen ns. normaalikokoiseen torvivuokaan. Silloin paistolämpö on 165 astetta ja aika noin 50-60 min.
Sitruunainen kahvikakku3 pientä kakkua á ~400g tai 2 keskikokoista kakkua á ~600g

 • 300g  huoneenlämpöistä voita
 • 300g  taloussokeria
 • 270g  kananmunia
 • 12g  leivinjauhetta
 • 33g puolikarkeita vehnäjauhoja
 • 12g vaniljasokeria
 • 50g lemon curd-sitruunatahnaa

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja aseta uuniritilä uunin alatasoon.

Voitele huolellisesti joko yksi iso tai kolme pientä torvivuokaa ja leivitä halutessasi esimerkiksi korppujauhoilla, mannaryyneillä, kookoshiutaleilla tai mantelijauheella.

Laita kananmunat lämpiämään kädenlämpöiseen veteen. 

Mittaa ainekset valmiiksi.

Vaahdota voi ja sokeri huolellisesti sähkövatkaimella kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Tässä työvaiheessa ei kannata kinnata, sillä vaahdon laatu heijastuu suoraan kakun koostumuksen laatuun.

Lisää kaikki loput ainekset kulhoon vaahdon joukkoon kerralla ja yhtä aikaa. Sekoita kakkumassa tasaiseksi hitaalla nopeudella ja älä vatkaa yhtään enempää kuin on tarpeen, ettei massa juoksetu.

Siirrä kakkumassa vuokaan tai vuokiin. Mikäli käytät kolmea pientä vuokaa, huolehdi, että kakkumassaa on vuoissa tasamäärät. 

Siirrä vuoka tai vuoat uuniin ja kypsennä yhtä isoa kakkua noin 40-50 minuuttia ja kolmea pientä kakkua noin 25-35 minuuttia riippuen uunistasi. Kun kakku/kakut ovat olleet noin kolme neljännestä paistoajastaan uunissa, voit varoen avata luukkua ja tarkistaa, ovatko kakun reunat alkaneet irrota vuoasta. Mikäli ovat, kakku on kypsä.

Voit kokeilla kakun kypsyyttä myös kevyesti painelemassa kakun pintaa. Jos kakku tuntuu joustavalta ja kiinteältä, se on valmis. Ja tietenkin on myös kakkutikulla tökkääminen. Kypsä kakku ei jätä tikkuun murusia kiinni. Mitä enemmän kuivakakkuja leivot, sitä paremmin opit tunnistamaan, koska kakku on kypsä.

Anna kakun tai kakkujen hengähtää kymmenisen minuuttia ennen kuin irroitat ne vuoistaan. Kakun tulee kuitenkin olla vielä lämmin, ei kuitenkaan enää kuuma. Joko tömäytä vuoka alassuin puista tasoa vasten, jotta kakku irtoaa ehjänä tai aseta lautanen vuokaa vasten ja kippaa koko paketti ympäri, jotta painovoima vetää kakun ulos vuoasta lautaselle.

Mikäli olet voidellut vuoan huonosti, kakku saattaa tarttua kiinni vuokaan paiston aikana ja revetä irroitettaessa.Mantelikakku


2 pientä kakkua á ~400g tai yksi suurehko kakku ~800g

 • 200g huoneenlämpöistä voita
 • 220g taloussokeria
 • 110g kananmunia
 • 60g mantelirouhetta tai murskattuja mantelilastuja
 • 7g leivinjauhetta
 • 200g puolikarkeita vehnäjauhoja

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja siirrä uuniritilä uunin alaosaan.

Mittaa kaikki ainekset valmiiksi ennen aloittamista ja voitele torvivuoka huolellisesti.

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kaikki muut ainekset kerralla kulhoon ja sekoita pienellä nopeudella sekaisin, mutta älä vatkaa ylimääräistä.

Kauho kakkumassa vuokaan ja työnnä uuniin. Kypsennä noin 40-50 minuutin ajan tai kunnes kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä jonkun aikaa ennen kumoamista vuoasta ulos.

. . .


Muita samankaltaisia reseptejä:. . .

Ei kommentteja: