Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Halusin muokata mustikkapiirasta kevyempään suuntaan, sillä se on yksi suosikkiherkuistani. Pidän sekä muropohjaisista että kakkupohjaisista mustikkapiiraista, mutta ajattelin, että kakkupohjainen piiras olisi suoraan sanottuna helpompi keventää niistä kahdesta. Muropohjasta ei voi rasvaa paljoa ottaa pois rakenteen kärsimättä.
Lähtötilanne oli sellainen, että nappasin kakkumaisen piiraspohjan ohjeen ja tarkastelin sen ainesosaluetteloa. Munia, sokeria, voisulaa, maitoa, vehnäjauhoja ja leivinjauhetta.
Sitten aloin pohtia, mitä siitä voisi keventää ilman, että pohjan rakenne tai maku muuttuisivat radikaalisti. Tein ensimmäisen version niin, että vaihdoin kokomunat valkuaisiin, sokerin makeutusaineeseen, voisulan vähennettyyn määrään öljyä ja maidon käytin rasvattomana. Lopputulos oli rakenteellisesti toimiva, mutta makua uupui. Hoksasin, ettei koko leivonnaisessa ollut tippaakaan suolaa, sillä normaalisti voissa oleva suola hoitaa sen puolen kuntoon. Leivonnainen oli myös valtavan vaalea.
Tähän seuraavaan erään sallin yhden kokomunan palata takaisin taikinan joukkoon ja lisäsin sekä sitruunaa että suolaa tuomaan makua. Vaihdoin myös puolet jauhoista täysjyvävehnään, mutta piirakka maistuu varmasti myös pelkästään puolikarkeista vehnäjauhoista leivottuna.
Kevyemmät leivonnaiset ilmestymisjärjestyksessä:
Tähän seuraavaan erään sallin yhden kokomunan palata takaisin taikinan joukkoon ja lisäsin sekä sitruunaa että suolaa tuomaan makua. Vaihdoin myös puolet jauhoista täysjyvävehnään, mutta piirakka maistuu varmasti myös pelkästään puolikarkeista vehnäjauhoista leivottuna.
Kevyempi mustikkapiirakka
yksi 25cm x 35cm-kokoinen piiras
- 65g kananmunan valkuaisia (2kpl)
- 50g kananmunaa (1 pieni muna)
- 25g Canderel-makeutusjauhetta
- 90g täysjyvävehnäjauhoja
- 90g puolikarkeita vehnäjauhoja
- 7g leivinjauhetta
- 150g rasvatonta maitoa
- 50g rypsiöljyä
- 25g sitruunamehua
- hyvä hyppysellinen suolaa (n. 1 maustemitta)
- 200g mustikoita
Vaahdota valkuaiset, kananmuna sekä makeutusainejauhe yhdessä kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon ensin nesteet ja lopuksi siivilöidyt jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Kaavi piiraspohjamassa leivinpaperilla vuorattuun 25x35cm kokoiseen vuokaan. Ripottele mustikat pinnalle.
Paista 175C asteessa 20 minuutin ajan. Pintaan ei muodostu juurikaan väriä, joten paistoaikaa ei kannata arvioida sen perusteella.
Syö sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa.
. . .
Kevyemmät leivonnaiset ilmestymisjärjestyksessä:
- Italianmarenki karppisokerilla
- Mustikkapiirakka
. . .