8.8.2014

KookoslastutEnhän minä malta pysyä täältä kuukautta pois. Olen kyllä jo aloittanut muuttolaatikoiden pakkaamisen riuskalla otteella ja keittiövälineitäkin olen pakannut jo neljä pienehköä laatikkoa ja kaksi isompaa. Päätin jättää keittiöhuollon helpottamiseksi ja viime tingan pakkausahdistuksen poistajaksi pakkaamatta vain yhden astian per astiatyyppi per nenä. Aterimia omistan muutenkin aika vähän, niin ne jätän surutta vielä astialaatikkoon.
Tässä kohtaa olen niin iloinen, että reilu vuosi takaperin kutistin astiastoni pääpiirteittäin neljän hengen kokoon. On kivempaa pakata, kun tavaraa ei ole paljoa. Olen saanut kitistettyä sitä itseasiassa vielä entisestään, kun luovun muutamista sellaisista pikkulautasista, joita hannasin pitkään poistamisen ja pitämisen veitsenterällä. Ah, luopumisen autuus.

Leivonnan kannalta tärkeimmät kipot ja kupit pakkailen vasta viimeisellä viikolla ennen muuttoa, sillä kuka sitä ikinä tietää, koska iskee se halu ja pakottava tarve saada vaikka kookoslastuja. Lisäksi minulla on tiedossa muutama artikkeli tehtäväksi ystävän syntymäpäiville ensi viikolla, mitä varten tarvitaan välinearsenaalia vielä.

Vaikken välttämättä maltakaan pysyä "lomailemassa" työnteon ja muuttopakkailujen merkeissä, tarjoilen ruljanssin aikana reseptejä, joita olen unohtanut lisätä tänne hyvistä aikeista huolimatta. Yksi sellainen on  tämä kookoslastuohje. Nämä lastut ovat luottoleivonnaisiani, ja pidän niistä enemmän kuin kauralastuista.Kookoslastut


valmiita lastuja noin 30-40kpl

  • 100 g kookoshiutaleita
  • 100 g taloussokeria
  • 25 g vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä
  • 3 g leivinjauhetta
  • 3 g vaniljasokeria
  • 75 g voita sulatettuna
  • 1 kpl kananmunia


Lämmitä uuni 175C asteeseen tasalämmölle.

Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset yhteen tasaiseksi massaksi. 

Lusikoi teelusikalla nokareita leivinpaperoidulle pellille hyvillä väleillä, sillä massa leviää paiston aikana. Pellin koosta riippuen noin 12-16kpl on hyvä määrä.

Paista keksejä noin 7-10 minuuttia riippuen uunisi tehokkuudesta. Vahdi lastuja varsinkin paiston loppuvaiheessa, etteivät ne pala. Lastut ovat valmiita, kun reunat muuttuvat kauniin kullanruskeiksi. 

Nosta lastut leivinpapereineen ritilälle jäähtymään ja anna kovettua rauhassa, mikäli haluat suoria lastuja. Voit myös muotoilla lastut kuumina, mutta varo, etteivät ne katkea.

Säilytä lastut tiiviissä kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä pimeässä paikassa, jotta ne eivät pehmenisi. Lastut pysyvät hyvinä ainakin viikon oikein säilytettyinä.

. . .

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saisko noi grammat teelusikka tms. mittoina?? pliis ;)

Paha Kakku kirjoitti...

@ anon: Moi! Olen tosi pahoillani, mutta mulla on toi ohje itselläni ainoastaan grammoissa. Leivon mahdollisuuksien mukaan vain painoarvoja käyttäen, joten omat ohjeeni ovat siksi aina grammoissa. Valitettavasti en voi siis auttaa. :S