25.9.2014

Jenkkityyliset pikkuletutLaittelin männäpäivänä itselleni lounaaksi lettuja, kun minulla sattui olemaan hyvä määrä aiemmin keittelemääni omena-calvadoshilloa vielä sulana.
Käytin lettujen tekoon tätä perusreseptiä ja heitin sen joukkoon pussinpohjallisen mustikoita, tryffeleiden kuorrutukseen käytetyn kaakaojauhoseoksen sekä ripsauksen jauhettua vaniljaa. Sitten söin kaiken hyvällä ruokahalulla heti kuvienoton jälkeen. Priorisointi on tärkeää.

Alan olla asettunut uuteen keittiööni aika kivasti. Sain uuden hellankin viime viikolla, kun vanhasta oli yksi keittolevyistä haljennut ja huomasin sen vasta sisäänmuuton jälkeen. Seuraava toimintalistalla olisi uunin paistolämpötilan tarkistaminen, eli sen tutkaaminen, paistaako uuni oikeasti sitä mitä väittää paistavansa. Sen tarkistaminen on onneksi helppoa. Pitää vain lainata uunilämpömittari.

Mutta lettuja!
Näitä voi tuunata melkein miten päin vain, kunhan pitää kuivien ja märkien aineiden suhteet suunnilleen samoissa pykälissä kuin ohjeessa on ilmoitettu.
Jos käytät maitotuotteena esimerkiksi piimää tai lisäät kovasti vaikka sitruunaa tai muuta hapanta, suosittelen vaihtamaan puolet nostatusaineesta ruokasoodaksi, joka toimii happamien ainesten kanssa leivinjauhetta paremmin.
Mutta kuten kaikki joskus lettutaikinaa lonkalta tehneet tietävät, letut eivät ole niin justiinsa ja eivät pahastu kovin helposti.


American style pancakes


saanto: noin 20kpl


  • 300 g maitoa
  • 15 g rypsiöljyä tai vastaavaa
  • 1 kpl kananmunia
  • 10 g taloussokeria
  • 190 g vehnäjauhoja
  • 8 g leivinjauhetta
  • rippunen suolaa
  • vaniljasokeria tai jauhettua vaniljaa (valinnainen)
  • voita tai öljyä paistamiseen
  • vaahterasiirappia, sokeria, kanelia, kermavaahtoa tai vastaavia kivoja päällisiä

Mittaa ensin märät ainekset vatkauskulhoon ja pyöräytä sekaisin vispilällä.

Mittaa sitten joukkoon kuivat aineet ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Taikinasta tulee paksua, mutta valuvaa.

Kuumenna lettupannu keskilämmöllä sopivan kuumaksi, eli kun pudotat pannulle voinokareen, se alkaa heti sihisten sulaa ja sulettuaan hiljenee. Mittaa noin kolmen ruokalusikallisen edestä taikinaa aina per lettu. Voit käyttää apuna vaikka pientä kastikekauhaa tai vastaavaa, jolla saat summmittaisesti arvioitua sopivan määrän taikinaa pannulle. Pikkulettupannu toimii oivasti näitä paistaessa tai sitten voit lettupannusi koosta riippuen paistaa yhden tai useamman pikku-pannarin pannulla kerrallaan. Omalle pannulleni mahtui aina kerrallaan kolme lettua paistumaan.

Kauhaise taikinaa kuumalla rasvaiselle pannulle pieni määrä kerrallaan ja paista, kunnes raa'an taikinan pintaan alkaa nousta pieniä kuplia. Käännä siinä kohtaa pannari toisinpäin ja paista toinenkin puoli kauniin ruskeaksi. Paistipannua ei tarvitse käännellä, sillä taikina leviää itsestään riittävän määrän. Amerikkalaisten pannukakkujen tulee olla aika paksuja.

Kun kaikki pannukakut ovat valmiita, nosta tarjolle päällisten kanssa. Voit joko pinota annoksesi pannukakkutorniksi periamerikkalaiseen tyyliin tai sitten maistella ne yksitellen.

Yhtä pannukakkua kohti käyttämästäsi  taikinamäärästä riippuen valmiiden pannukakkujen määrä saattaa hieman vaihdella. Tärkeintä on, että teet oman pannusi kokoon sopivia pannukakkuja pitäen mielessä sen, että koon tulisi pysytella mieluiten pikkulettumaisissa mitoissa.

Nauti vastapaistettuina ja edelleen lämpiminä.

. . .

Ei kommentteja: