11.9.2014

Luumuinen Tarte TatinMuuttotohinat alkavat pikkuhiljaa olla paketissaan ja normaalimpi elo pääsee taas estradille. Olen tottunut muuttaja (tämä oli neljästoista), mutta nyt mietin, että jos vain mahdollista, tästä en lähtisi ihan heti mihinkään.

Arjen ruotuun saamista auttaa tietenkin leivonta ja tällä kertaa kokeilin jotain itselleni ihan uutta juttua, eli Tarte Tatinia. Suomeksi puhutaan useimmiten keikauskakuista. Ideana on se, että kakun/tortun päälliset asetellaan vuoan pohjalle voi-sokerisiirapin kanssa ja taikina tulee sen päälle. Koko höskä paistetaan uunissa ja sitten lopuksi kumotaan tarjoiluvadille ylösalaisin, jotta päällisetkin tulevat näkyviin.
Taikinoina käytetään vähän reseptistä riippuen murotyylisiä taikinoita, mantelisia taikinoita tai jopa voitaikinoita. Päällisetkin voivat vaihdella ananaksesta persikoiden kautta banaaniin.

Minä tein omastani luumuisen tortun masariinipohjalla. Tyttären isovanhemmat järjestivät viime viikonloppuna tytölleni lukujuhlat lukemisen oppimisen kunniaksi ja yhtenä ohjelmanumeroista oli miniluumujen poimiminen puusta. Oman saaliinsa sai tuoda mukanaan kotiin, joten nappasin mukaani noin litran verran luumuja. En viitsinyt ottaa enempää, etteivät ne vahingossa jäisi käyttämättä ja pilaantuisi jääkaappiini. 

En osaa juurikaan syödä luumuja tuoreena paljaaltaan, mutta leipomuksissa ne ovat ehdottoman hyviä. Mikäli et saa käsiisi miniluumuja, käytä isompia noin sentin paksuisiksi siivuiksi leikattuina.
Nämä torttuset ovat parhaimmillaan edelleen hieman lämpiminä tarjottuina makeuttamattoman vaniljakerman kanssa.Luumuinen tarte tatin4 annoskokoista torttuaMasariinimassa:
  • 115 g mantelimassaa
  • 115 g huoneenlämpöistä voita
  • 60 g kidesokeria
  • 60 g munankeltuaisia (3kpl)
  • 65 g puolikarkeita vehnäjauhoja
Täyte:
  • 200-250 g miniluumuja, kivet poistettuina ja puolitettuna
  • 30 g voita
  • 50 g kidesokeria
  • puolikkaan vaniljatangon siemenet
  • 1/2 tl jauhettua kardemummaa


Aloita poistamalla luumuista kivet ja leikkaamalla ne puoliksi. Käytin tähän ohjeeseen kriikunan kokoisia miniluumuja, joten jos käytät kaupasta hankittuja tai muuten vain isompia luumuja, leikkaa ne noin sentin paksuisiksi siivuiksi.

Asettele luumunpuolikkaat halkaisijaltaan 11-senttisten annosuunivuokien pohjalle leikkuupinta alaspäin. Peitä koko pohja puolikkailla.

Valmista sitten kastike.

Mittaa voi, sokeri, vanilja ja kardemumma pieneen kasariin ja sulata keskilämmöllä. Lusikoi sula seos tasaisesti eri vuokiin luumujen niskaan.

Tee sitten masariinimassa.

Vaahdota mantelimassaa ja pehmeää voita, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sitten sokeri ja anna sekoittua täysin.
Lisää keltuaiset yksi kerrallaan hitaalla vatkaten ja kääntele lopuksi jauhot massan joukkoon lastalla.

Lappaa masariinimassa pursotinpussiin ja nipsaise noin puolitoistasenttinen aukko pussin kärkeen. Pursota massa annosvuokiin luumujen päälle niin, että luumut peittyvät täysin.

Kypsennä 175C asteisessa uunissa 15 minuutin verran tai kunnes pinta on kullanvärinen ja keskelle tökätty tikku nousee puhtaana ulos. Torttu saa toki jäädä hieman kosteaksi.

Anna vetäytyä noin kymmenen minuutin ajan ennen kumoamista tarjoilulautasille.


Tarjoa vielä aavistuksen lämpimänä sellaisenaan tai esimerkiksi makeuttamattoman vaniljakerman kanssa.
. . .

Ei kommentteja: