7.1.2015

Piparpähkinät



Mitä muuta piparitaikinasta voi tehdä kuin taloja ja possuja? Tietenkin piparpähkinöitä! Piparpähkinät ovat kauniita pikkuleipiä minimaalisella vaivalla. Pilko, Pyöritä ja Paina Pähkinä Paikoilleen. Sitten tietenkin vielä viimeinen pee, eli Paista.

Nämä piparpähkinät on leivottu maapähkinöillä, mutta yhtä hyvin toimisivat esimerkiksi mantelit tai pekaanipähkinät. Maapähkinä valikoitui näihin siksi, että henkilö, jonka muistotilaisuuteen nämä leivoin, piti piparpähkinöistä erityisesti maapähkinöillä koristeltuina. Minusta se oli kaunis yksityiskohta läheisten toiveesta.




These gingerbread and peanut cookies are so easy to make! Just cut the dough into chunks, roll into balls, press in the peanut and bake.
You could use any other nuts instead of peanut, especially almonds or pecans. I baked these with peanuts, because that was the favourite version of the person, to whose funeral I baked these for. I thought it was a beautiful detail which the family requested.





Piparpähkinät

Gingerbread and peanut cookies


noin 120 kpl / about 120 pieces


  • 250g voita  (butter)
  • 200g sokeria  (sugar)
  • 400g puolikarkeita vehnäjauhoja  (all-purpose flour)
  • 130g taloussiirappia  (dark treacle)
  • 60g kananmunaa  (eggs)
  • 10g ruokasoodaa  (baking soda)
  • 15g piparkakkumaustetta  (gingerbread spice mix)
      TAI / OR
  • 5g jauhettua inkivääriä  (dried ginger powder)
  • 5g jauhettua kardemummaa  (ground cardamom)
  • 5g jauhettua kanelia  (ground cinnamon)


Kiehauta sokeri, siirappi ja mausteet. Ota kattila levyltä ja lisää joukkoon voi.
Anna jäähtyä hetken ja lisää sitten kananmuna ja lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu ruokasooda.

Koveta taikinaa muutaman tunnin ajan tuorekelmuun käärittynä jääkaapissa.

Muotoile taikina pötköiksi, leikkaa noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja pyöritä palloiksi. Paina jokaiseen palloon pähkinä ja nostele litustetut pallot leivinpaperoidulle pellille. Pikkuleivät leviävät hieman, joten pellille mahtuu noin 25kpl kerrallaan.

Paista 170C noin kymmenen minuuttia tai kunnes keksit ovat saaneet hieman väriä.


Put the syrup, the sugar and the spices into a pot and bring to a boil. Take off the heat and add in the butter. Let cool for a little bit and the add in the egg and the rest of the ingredients.

Wrap in clingfilm and let sit in the fridge for a few  hours.

Roll into logs, the cut into small nuggets. Roll into balls and press a nut into every one of them. Place onto a parchment-covered baking tray and bake at 170C for about 10 minutes or until the cookies have a bit of color to them.


. . .