2.12.2014

Kuplia kakkuunPaha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Osallistuin Leivontafoorumin marraskuiseen haasteeseen, jossa ideana oli ottaa rajatun aikaraamin sisältä vanhasta haasteesta makea leipomus ja toisintaa se reseptiä muuttamatta. Ihastuin tähän sateenkaaren värisillä gelatiinipalloilla koristeltuun kakkuun niin, että oli pakko kokeilla itsekin sellaisen valmistusta. Lisäksi liivatepallojen valmistus oli kutkuttanut mielessäni jo pidemmän aikaa, joten senkin puolesta tartuin haasteeseen ja reseptiin melko hanakasti.

Kakun valmistus oli helppoa ja sujui ripeästi, sillä se tehtiin kääretorttupohjaa käyttäen. Yleensä haluan leipoa ihan kakku-kakun, mutta torttupohjat toimivat pinteessä ihan ok ja ovat ainakin nopea ratkaisu, jos ajan kanssa on riittävyysongelmia. Laitoin kakun pintaan massan ja koristelin helman pikeerillä. Sitten laitoin pallot paikoilleen ja valmista oli. Liivatepallojen tekoa lukuunottamatta tämän luomuksen kanssa ei kauaa nokka tuhissut.
Tässä kuvassa valmistamani pallot ovat yön kovettumisen jälkeen ilmapallot edelleen sisällään.  Pallojen valmistukseen löytyy havainnollistavat ohjeet täältä. Idea on kuitenkin yksinkertainen: Liivate turvotetaan vedessä, lisätään joukkoon väriainetta ja sulatetaan varovasti mikrossa. Sitten valmiiksi pumpattujen ilmapallojen pintaan levitetään sulaa liivateseosta, valutellaan ja laitetaan kovettumaan. 
Halusin palloista erikokoisia, joten pumppasin käyttämäni vesi-ilmapallot muutamaan eri kokoon aika summittaisesti. Vesi-ilmapallot ovat todella hankalia puhaltaa (varsinkin tällaiselle, jolla on vaikeuksia puhaltaa tavallisiakin palloja), joten suosittelen lämpimästi pumpun käyttöä. Pallot hirtin kiinni kunnon solmulla, etteivät ne lytistyisi ennenaikaisesti ja sitten ryhdyin toimeen. Läträsin liivatteella kolme kerrosta kuhunkin palloon ja kuivattelin kerrokset aina välissä. 
Homma oli huomattavan hidasta, joten tällaisia koristeita en välttämättä lähtisi ammattikeittiössä tekemään. Nyt kuitenkin osaan tämänkin tekniikan ja onhan se ainakin ihan mielenkiintoinen ja hauska tällaisessa yksittäisessä vapaa-ajan projektissa.
Kun pallot olivat kuivuneet yön ajan rutikuiviksi, leikkasin ensin solmun kohdalta pallon puhki. Sitten kuorin varovasti pallon liivatekuplan sisältä pois. Lopuksi pystyin halutessani trimmaamaan aukkoa isommaksi, kuten tässä olin tehnyt. Terävillä saksilla liivatteen leikkaaminen on helppoa.
Lisäsin liivatteen joukkoon väriaineen lisäksi myös helmiäisjauhetta. Erityisesti siniset ja lilat pallot onnistuivat hyvin. Ne olivatkin loppupään tuotoksia ja siihen mennessä olin päässyt aika hyvin jyvälle pallojen teosta.
Sitten kakku. Se oli sellainen peruskauraa oleva vadelmainen kääretorttupohjasta kasattu juttu, mutta en valitettavasti halua suositella ohjetta. Noudatin haasteen sääntöjä pilkulleen ja valmistin leipomukseni reseptiä tarkasti noudattaen, mutta valitettavasti se ei ollut minusta erityisen hyvänmakuinen. Olisin tehnyt monia asioita itse eri tavalla, jos haaste olisi sallinut.  Klassinen esimerkki siis kakusta joka oli päältä kaunis, mutta sisältä silkkaa silakkaa.

Mutta välillä noita tulee vastaan. Joko niitä, että itsellä menee makupaletti hetkeksi henkiseen ruttuun ja asiat eivät toimikaan yhdessä, kuten piti tai sitten asiakkaan toiveet (vaatimukset) ovat vähintäänkin jännittäviä ja sitä makujen kakofoniaa voi kuvailla kaunistellen "eksoottiseksi".

Mutta ainakin kakun valmistus oli hauskaa! Opin uuden tekniikan ja voinen sitä hyödyntää varmasti johonkin projektiin joskus. 
I took part in Leivontafoorumi's November challenge in which we were supposed to choose a sweet bake from older challenges from a certain time frame and reproduce it following the recipe to the letter. I fancied this rainbow-hued gelatin bubble-covered cake so much, that I had to try it out.

Making the gelatin bubbles is fairly easy. The principle is, that you cover some small balloons with melted and coloured gelatin and leave them to sit until the gelatin has hardened (which basically means overnight) and then remove the balloons. After that you can cut them with your scissors, if you want and attach them to your cake. You can find some instructions here.

I do not recommend using the cake recipe for anything as it didn't taste that nice. I followed the rules and baked the cake using the original recipe, but in my opinion it isn't good. Sometimes these things happen.
There might be a temporary flaw in my flavor palette and I produce a monstrosity myself or there might be a customer that's fixated to a certain flavor-pairing that's not that great together. Either way, horrible cakes happen occasionally to everyone.
But I'm not taking that too seriously since this was only a challenge bake and not an order. And hey, at least I now know how to make those fun gelatin bubbles!

. . .

2 kommenttia:

Ea kirjoitti...

Vau, miten upeita nuo kuplat! Kiitos vinkistä - täytyypä joskus itsekin kokeilla. :)

Paha Kakku kirjoitti...

@Ea : Kannattaa testata kyllä. Ne ovat hauska tapa saada mielenkiintoa ja tekstuuria koristeluun ja loppujen lopuksi tosi yksinkertaisia tehdä. :)