Mitä kuuluu leiväntekoon? Millaisia raaka-aineita siihen yleensä käytetään ja mitä työvaiheita leivän leivonnassa on?
Koitan parhaani mukaan vastata näihin ja useisiin muihinkin kysymyksiin nyt alkavassa juttusarjassa leivänteon nippelistä.
Kerron erilaisista yleisimmistä raaka-aineista, kuten taikinanesteistä, suolasta ja hiivasta keskittyen lähinnä niiden käyttömääriin ja siihen, mitä ne aikaansaavat taikinassa.
Lisäksi käyn läpi taikinanteon eri vaiheet ja leivän valmistuksen muotoilusta nostatuksen kautta paistoon.
Annan myös muutamia käytännön kikkoja kotileivontaa ajatellen. Tarkoitus onkin keskittyä eniten siihen, kuinka näitä ammattilaisten käyttämiä tekniikoita ja materiaaleja voisi käyttää myös kotona niin, että tuloksena olisi parempaa leipää.
Sarjassa tulossa ainakin seuraavanlaisia aiheita:
(julkaisujärjestys saattaa vaihdella)
- gluteeni
- taikinanesteet
- jauhoista
- hiiva
- rasva
- suola ja sokeri
- lisäaineet leivässä
- taikinan perusteet
- taikinan valmistus
- taikinalepo, paloittelu ja ylöslyönti
- nostatus ja paistaminen
Mikäli sinulla on yllä olevista aiheista jotain kysyttävää, voit lähettää sen minulle sähköpostitse tai kirjoittaa kommentin alle. En ole leivänteon ekspertti, mutta voin koittaa ottaa aiheesta selvää ja vastata kysymyksiin parhaani mukaan. Tämä juttusarja on minullekin mahtava tilaisuus kerrata leipänippeliäni, palauttaa asioita uudelleen muistiin ja oppia uutta tietoa.
. . .